Spoedoverleg president over 12 Covid-19 gevallen in Grand-Santi
28 Apr 2020, 00:00
foto
Het Franse dorp Grand-Santi ligt vlakbij de oostgrens, nabij Stoelmanseiland.


Aan de oostgrens van Suriname is gisteren een alarmerende melding gekomen. In het dorp Grand-Santi in Frans-Guyana zijn twaalf personen positief getest op Covid-19. President Desi Bouterse heeft hierover een spoedoverleg gehad met het Covid-19 managementteam, waardoor de reguliere persconferentie later begon. Vicepresident Ashwin Adhin, de directeuren Cleopatra Jessurun (Volksgezondheid) en Danielle Veira (Nationale Veiligheid) deelden mee dat er over en weer contact is tussen beide zijden van de rivier. 

De president had eerder op de dag samen met het managementteam een goed gesprek met vertegenwoordigers van politieke organisaties. Daar is aangegeven dat de situatie in de kustvlakte onder controle is, maar dat de situatie in de grensgebieden zorgen baart. Indien er geen ongecontroleerde spreiding plaatsvindt van het coronavirus, kunnen de verkiezingen normaal plaatsvinden. De vertegenwoordigers van de politieke partijen hebben ook hun mening kunnen geven en waren tevreden over de bespreking. Na dit gesprek kwam de melding over de besmettingen in Grand-Santi. Hierover zal de president later op de dag mededelingen doen, werd meegedeeld op de persconferentie van het managementteam. 

Omdat dit dorp zo dichtbij Suriname ligt, is het van belang om gezamenlijk na te gaan hoe omgegaan zal worden met de toename van deze positieve gevallen. De nodige maatregelen zullen, gelet op de alarmerende situatie, dus niet uitblijven, meldt het Nationaal Informatie Instituut. De president zal een spoedoverleg hebben met regeringsfunctionarissen, het traditioneel gezag, het Covid-19 managementteam en medici. Ook met de Franse autoriteiten zal er spoedig overleg zijn over maatregelen die genomen moeten worden in dit gebied. Bij het pakket van maatregelen dat zal volgen, zal zeker de medische zorg voor dit gebied een belangrijk aspect zijn. De regering heeft ook speciale aandacht voor de veiligheid bij de grens. Zij is ervan overtuigd dat verscherpte maatregelen op dit vlak dringend vereist zijn. 

In het dorp Tyabu Tabiki dat tegenover Grand-Santi ligt, hadden de mensen (7 kinderen en 4 volwassenen) contact met een van de positief geteste personen. Jessurun deelde mee dat het dorp in quarantaine geplaatst is met ondersteuning van NCCR en Directoraat Nationale Veiligheid. In het dorp zijn er slechts enkele bewoners en een winkel. In het gebied worden meer militairen en politieagenten gestationeerd. Op opmerkingen waarom de partiële lockdown niet wordt versoepeld in Paramaribo en omliggende districten, wees Jessurun erop dat of het de kustvlakte of binnenland betreft, het gaat om Suriname. De situatie in vooral de oostgrens is alarmerend, werd benadrukt. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April