Wereldwijd meer dan drie miljoen corona- infecties
27 Apr 2020, 22:10
foto
Dokters bezoeken patiënten op de Intensive Care in Maria Pia Hospital in Turijn, Italië. (Foto: AFP)


Wereldwijd passeerde het aantal bevestigde coronavirusgevallen vandaag de 3 miljoen. De Verenigde Staten alleen heeft al bijna 1 miljoen gevallen. De 3 miljoen-grens komt op een moment dat veel landen stappen ondernemen om de beperkingsmaatregelen die de wereld de afgelopen acht weken tot stilstand hebben gebracht, te versoepelen.

De eerste 41 gevallen werden op 10 januari bevestigd in Wuhan, China. De 3 miljoen bevestigde infecties in minder dan vier maanden zijn vergelijkbaar in aantal met de jaarlijks ongeveer 3-5 miljoen gevallen van ernstige ziekte veroorzaakt door seizoensgriep over de hele wereld, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie.

In de afgelopen week zijn gemiddeld 82.000 gevallen per dag gemeld. Meer dan een kwart van alle gevallen bevindt zich in de Verenigde Staten en meer dan 43% is geregistreerd in Europa. Het dodental van het virus bedroeg maandag meer dan 205.000 en bijna één op de zeven gemelde gevallen van de ziekte was dodelijk.

Het werkelijke sterftecijfer is waarschijnlijk aanzienlijk lager, aangezien in het aantal infecties de veel milde of asymptomatische en onbevestigde gevallen, niet zijn meegerekend.

Sommige ernstig getroffen landen in Europa, waaronder Italië, Frankrijk en Spanje, hebben de afgelopen weken een daling van het aantal dagelijkse gevallen geregistreerd, maar hebben de afgelopen week nog steeds 2.000-5.000 nieuwe infecties per dag genoteerd. Het totale aantal gevallen steeg op zondag met 2,5%, het laagste dagtotaal in bijna twee maanden, en daalde van een piek eind maart toen het totaal met meer dan 10% per dag steeg.

De Verenigde Staten heeft de afgelopen week gemiddeld meer dan 30.000 nieuwe gevallen per dag gemeld en vertegenwoordigen nu ongeveer een derde van alle nieuwe gevallen.

Tentatieve heropening
Italië zei dat het sommige fabrieken op 4 mei zal heropenen als onderdeel van een gespreide heropening, terwijl Spanje de regels voor sluiting op zondag heeft versoepeld, waardoor kinderen onder toezicht buiten kunnen spelen.

Verschillende Amerikaanse deelstaten hebben bedrijven heropend te midden van voorspellingen dat het werkloosheidspercentage in april 16% zou kunnen bedragen.

In Azië, dat goed is voor iets minder dan 7% van alle gevallen, worstelen sommige landen met het onder controle houden van nieuwe infecties. Dit zijn onder meer Japan en Singapore, waar de zaken in april stegen ondanks eerdere succesvolle pogingen om de verspreiding te vertragen.

Anderen in de regio zijn erin geslaagd uitbraken te beteugelen, waaronder Zuid-Korea, dat de afgelopen week ongeveer 10 gevallen per dag heeft gemeld, na een piek van meer dan 1.000 in februari.

In China, waar het virus voor het eerst opdook, meldden functionarissen zondag slechts drie nieuwe infecties en zeiden dat alle patiënten in Wuhan, het oorspronkelijke epicentrum, nu waren ontslagen.

Het aantal infecties blijft sneller stijgen dan het mondiale gemiddelde in Latijns-Amerika en Afrika. Het totale aantal gevallen in Mexico groeide de afgelopen week met 7-10% per dag tot 13.800, terwijl het aantal gevallen in Brazilië op zondag meer dan 60.000 bedroeg.

Meer dan 40% van de 32.600 gevallen in Afrika bevinden zich in het noorden, waar Marokko, Egypte en Algerije ernstige uitbraken melden.
Advertenties