Rusland heeft nu meer coronavirusgevallen dan China
27 Apr 2020, 19:08
foto
en medische specialist komt uit een mobiele laboratorium waar testen op het coronavirus worden gedaan nabij het Moscow International Business Centre (Moskva City) in Moskow, Rusland. (Foto: Reuters)


Rusland heeft China ingehaald in het aantal bevestigde gevallen van coronavirus. Het land heeft nu meer dan 87.000 infecties. Intussen neemt de druk op de regering toe om te overwegen de lockdown-beperkingen voor bedrijven te versoepelen om de rammelende economie overeind te helpen.

Rusland, het grootste land ter wereld, is gesloten sinds president Vladimir Putin op 25 maart de sluiting van de meeste openbare ruimtes aankondigde. Deze maatregelen lopen op 30 april af en Putin heeft nog niet gezegd of hij van plan is ze uit te breiden.

Anna Popova, het hoofd van de Russische waakhond Rospotrebnadzor, vertelde maandag aan de staatstelevisie dat er volgens haar beperkingen zouden moeten gelden tot 12 mei. Eerder vroeg premier Mikhail Mishushin aan zijn regering om donderdag voorstellen in te dienen om enkele van de beperkingen voor bedrijven te verlichten. Veel bedrijven hebben gewaarschuwd dat ze het risico lopen failliet te gaan als de blokkering voortduurt. Duizenden banen zijn al verloren.

"Zodra de situatie verbetert, zouden we moeten overwegen om de beperkingen voor bepaalde bedrijven ... operaties stapsgewijs op te heffen", vertelde Mishustin op een online overheidsvergadering. Maandag meldden de autoriteiten 6.198 nieuwe gevallen van het nieuwe coronavirus, wat het totaal op 87.147 brengt, met 794 doden.

Focus op energiesector
Rusland, één van 's werelds grootste olie- en gasexporteurs, is bijzonder kwetsbaar voor de verspreiding van het coronavirus op productielocaties. De meeste bevinden zich in afgelegen gebieden die alleen toegankelijk zijn via de lucht, wat betekent dat de werknemers dicht bij elkaar zijn, waardoor het risico op infectie toeneemt.

Met verwijzing naar lokale functionarissen zei Interfax maandag dat een luchthaven in Sabetta op het noordelijke schiereiland Yamal was gesloten voor quarantaine nadat gevallen van het nieuwe coronavirus waren gedetecteerd op de Yamal LNG-productielocatie die door Novatek wordt gecontroleerd. In Sabetta werden in totaal 143 gevallen bevestigd, zei het lokale crisiscentrum afzonderlijk.

In de noordwestelijke regio Moermansk, waar Novatek een fabriek bouwt om haar volgende LNG-project, de Arctic LNG 2, te bevoorraden, testten meer dan 800 werknemers positief op coronavirus, zei het lokale crisiscentrum. Velesstroy, een onderaannemer van de fabriek, heeft de werkzaamheden op de locatie bij Moermansk tijdelijk opgeschort, maar zei in een verklaring aan Reuters dat het project op schema zal blijven.

Om het risico op besmetting bij meer dan 1.000 energiecentrales in Rusland, waaronder nucleaire, te beperken, zijn onlangs meer dan 200.000 werknemers - of bijna een derde - getest op het virus, aldus het ministerie van Energie. Er werd niet gezegd hoeveel van die tests positief waren.

Het vasteland van China, waar het nieuwe coronavirus voor het eerst opdook, meldde maandag in totaal 82.830 gevallen. China vecht nu tegen een toenemend aantal nieuwe gevallen uit Rusland.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April