El Salvador fiatteert dodelijk geweld tegen bendes
27 Apr 2020, 15:16
foto
Van sociale afstand is er in de El Salvadoraanse gevangenissen geen sprake. (Beeld: Reuters)


De president van El Salvador, Nayib Bukele, heeft zondag toestemming gegeven voor het gebruik van "dodelijk geweld" door politie en leger tegen bendeleden om het geweld te beteugelen. Het besluit van Bukele komt te midden van de strijd tegen de coronaviruspandemie.

Het Midden-Amerikaanse land meldde vrijdag 24 moorden, de ergste eendaagse tol sinds Bukele in juni aantrad, wat hem ertoe aanzette een 24-uurs sluiting te bevelen in gevangenissen met bendeleden. De politie had zondag laat nog eens 29 moorden geregistreerd, wat Bukele ertoe aanzette strengere maatregelen in te voeren tegen bendes waarvan hij zei dat ze profiteerden van het feit dat de veiligheidstroepen bezig waren de virusuitbraak te bedwingen.

“De politie en de strijdkrachten moeten prioriteit geven aan de bescherming van hun leven, dat van hun metgezellen en van eerlijke burgers. Het gebruik van dodelijk geweld is toegestaan ​​in zelfverdediging of ter verdediging van de levens van Salvadoranen," zei Bukele.

De regering heeft dit weekend ook leden van rivaliserende bendes in gedeelde cellen bevolen om de communicatielijnen tussen leden van dezelfde groep te verbreken en heeft huiszoekingen uitgevoerd in ten minste vijf gevangenissen. Ongeveer 12.862 bendeleden zitten opgesloten in El Salvador, aldus de gevangenisautoriteiten.

De minister van Veiligheid van El Salvador, Osiris Luna, zei dat het idee achter het mixen van rivaliserende bendeleden was om de communicatielijnen tussen leden van dezelfde groep te doorbreken en daardoor hun vermogen om aanvallen te plannen te beperken. Hij zei ook dat ze "geen zonlicht zouden ontvangen, ze zullen 24 uur per dag in totale opsluiting zitten in de zeven maximaal beveiligde gevangenissen die er in dit land zijn".


De gevangenissen van El Salvador zijn overvol. Er zijn geen maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus in deze detentiecentra. (Beeld: Reuters)

President Bukele tweette ook een video waarin hij een ontmoeting had met leden van zijn beveiligingsteam en zei dat degenen die de misdaden hadden gepleegd, er spijt van zouden krijgen. Door de overheid vrijgegeven video toonde aan dat gevangenen uit cellen werden overgebracht en samen in een gevangenis werden gedwongen.

De maatregelen komen slechts enkele dagen nadat de Verenigde Naties er bij regeringen over de hele wereld op heeft aangedrongen om kwetsbare gevangenen vrij te laten om de overbevolking in gevangenissen te verminderen naarmate de coronaviruspandemie zich verder verspreidt.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March