Bond AZP wendt zich tot minister Volksgezondheid
27 Apr 2020, 07:18
foto


De Bond bij Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft zich gewend tot minister Antoine Elias van Volksgezondheid. Het bestuur onder leiding van Lloyd Pool heeft zijn misnoegen geuit over de vakbondsrechten alsook de arbeidswetten die in dit ziekenhuis volgens hem worden geschonden. Het personeel dringt ook al geruime tijd er op aan om samen met de overige landsdienaren of ten minste den 27e van de maand over het salaris te beschikken. 

Bepaalde personeelsleden mogen geen lid zijn van de bond en geen bemoeienis hebben met vakbondsactiviteiten binnen het ziekenhuis. Er zijn groepen personeelsleden van wie de sociale voorzieningen niet zijn geregeld, stelt de bond. De wet Pensioenfonds en de wet Ziektekostenverzekering worden volgens de bond enorm geschonden. Ook de wijze waarop deze groepen personeel in dienst worden genomen, geschiedt buiten de bestaande procedure. Hierbij is er sprake van favoritisme en tegelijk manipulatie. Onder het mom dat zij niet in dienst zijn van het AZP wordt aan hen voorgehouden dat zij geen lid mogen zijn van de bond en ook geen aanspraak maken op secundaire voorwaarden. De vele gesprekken die het bestuur met de directeur heeft gehad over dit onderwerp hebben geen positieve veranderingen gebracht in de situatie, stelt de bond. Dit is ook voorgelegd aan het ministerie van Arbeid. Een kopie is verstuurd naar de minister van Volksgezondheid. 

Ook andere problemen zijn op het bord van de minister van Volksgezondheid gelegd. De rechtspositie van personeelsleden die jarenlang in dienst zijn, is geregeld. De bond heeft op 8 januari 2018 een beroep gedaan op de directie om het daartoe te leiden dat 300+ medewerkers die op dat moment 3 jaren of langer, sommige wel 15 jaar in dienst zijn, worden voorzien van een aanstelling. Ook hierover zijn er gesprekken gevoerd, echter zonder resultaat. Op 28 januari 2020 heeft na aandringen van de bond een onderhoud met de minister van Volksgezondheid plaatsgevonden. Tijdens dit gesprek heeft de minister twee weken respijt gevraagd om de problematiek op te lossen, hiervoor heeft hij een afgevaardigde aangewezen, maar er is geen resultaat gekomen. De bond stelt dat er enorme ontevredenheid is onder het personeel en dringt bij de minister aan om oplossingen. 

Reactie directeur
"Ik kan mij volledig terugvinden in het verzoek van de medewerkers om op z’n minst den 27e van de maand over hun salaris te beschikken, dagelijks komen er klachten van medewerkers dat ze niet uitkomen met hun salaris. Helaas ontvangt het ziekenhuis van geen enkele verzekeraar noch Staatsziekenfonds vóór den 27e voor verleende diensten. Daar gelaten de niet kostendekkende tarieven," zegt algemeen directeur, Claudia Redan, om een reactie gevraagd aan Starnieuws. 

Over de rechtspositie van 300+ medewerkers is het standpunt van de directie herhaaldelijk gedeeld met de bond, rekening houdend met het transformatieproces van het ziekenhuis, zegt Redan. Het besluit is des regerings over wel of niet meer ambtenaren toevoegen aan het overheidsapparaat. Verder zijn alle medewerkers in dienst middels een arbeidsovereenkomst of vaste aanstelling voorzien van alle sociale voorzieningen en nog meerdere toelagen in vergelijking met de  bureau-ambtenaar. "Voor flexwerkers en parttimers met een urencontract gelden er andere regels. 
Het bondsbestuur waar zowel de directie als de minister goed contact mee heeft, krijgt zeker een uitnodiging van de minister. Het ziekenhuis heeft geen enkele wet overtreden, omdat de Personeelswet van toepassing is," zegt de algemeen directeur. 
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April