Chili wil controversiële Covid-19-certificaten uitgeven
27 Apr 2020, 10:51
foto
Werkers desinfecteren straten in de Chileense hoofdstad Santiago. (Foto: Reuters)


Chili gaat door met controversiële plannen om certificaten uit te reiken aan mensen die hersteld zijn van Covid-19. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gezegd dat er "geen bewijs" is dat mensen die het coronavirus oplopen immuun zijn om opnieuw te worden geïnfecteerd. De organisatie waarschuwde dat "immuniteitsdocumenten" de verspreiding van het virus zelfs zouden kunnen helpen.

Maar een Chileense regeringsfunctionaris zei dat mensen die al besmet waren, "minder snel weer ziek worden". In Chili zijn bijna 200 mensen omgekomen. Het land heeft ook meer dan 13.000 bevestigde gevallen van het coronavirus, volgens gegevens van de Johns Hopkins University.

"Er is momenteel geen bewijs dat mensen die zijn hersteld van Covid-19 en die antilichamen hebben, worden beschermd tegen een tweede infectie", zei de WHO vrijdag in een briefingnota. Het orgaan voerde aan dat zogenaamde "immuniteitscertificaten" zelfs schadelijk zouden kunnen zijn, omdat ze ertoe zouden kunnen leiden dat mensen gezondheidsadviezen negeren en daardoor het risico op overdracht van de ziekte vergroten.

Paula Daza, onder-minister bij het Chileense ministerie van Volksgezondheid, vertelde zondag echter aan verslaggevers: "Eén van de dingen die we weten is dat een persoon die de ziekte heeft gehad, een kleinere kans heeft om weer ziek te worden." Ze voegde eraan toe dat de certificaten niet bevestigden dat mensen immuniteit hadden tegen Covid-19, maar dat ze eerder waren hersteld van de ziekte en een periode van isolatie hadden doorlopen.

Over de hele wereld zijn ten minste 200.000 mensen gestorven aan het coronavirus, en veel regeringen proberen nu manieren te vinden om hun vergrendelingsbeperkingen te verminderen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April