Sapoen over dossier pg: Bal ligt bij president
27 Apr 2020, 02:34
foto
Raymond Sapoen, politiek leider van HVB


De vordering van de procureur-generaal gericht aan De Nationale Assemblee om minister Gillmore Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen, maakt de financieel-economische vooruitzichten van Suriname er beslist niet beter op. "Ik heb het zeer lijvig dossier nog niet helemaal doorgenomen, maar wat wel vast staat is de zeer nauwe betrokkenheid van minister Hoefdraad bij een aantal bedenkelijke transacties," zegt Raymond Sapoen, politiek leider van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) om een reactie gevraagd aan Starnieuws. Hij vindt dat de bal bij de president ligt. 

De vraag is dezelfde als bij de verschuiving van de kasreserves van US$ 100 miljoen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) namelijk: hoe kan het zover komen dat geen enkel belletje rinkelt? vraagt Sapoen die jurist is, zich af. "Betekent het dat onze financiële administratie en interne verantwoording bij zowel de Centrale Bank als het ministerie van Financiën, als een zeef lekt? In de motie van het parlement aangaande de kasreserves eerder dit jaar was duidelijk aandacht hiervoor gevraagd, helaas is hieraan niet gewerkt", voert Sapoen aan. 

In de overgelegde producties van de procureur-generaal komt een aantal transacties voor die bekend is in het kader van de aflossing van de zorgwekkende buitenlandse schuldenlast. "Maar wanneer deze op zich legitieme transacties en bestemmingen in 's landsbelang dus, door de pg in verband worden gebracht met zaken als overtreding van de Bankwet, de Anti-Corruptiewet en het Wetboek van Strafrecht, is er alle reden om verder onderzoek mogelijk te maken. 

De bal ligt nu op het bord van de president, merkt de politicus op. "Ik vertrouw op het inzicht en de wijsheid van de president die zich ook realiseert dat internationaal deze  kwestie wordt gevolgd. We praten immers over de belangrijkste minister van het kabinet. De minister van Financiën die nationaal en internationaal de liquiditeit en solvabiliteit van ons land uitdraagt. Tegen deze achtergrond bezien is het nog belangrijker dat wij de financiële onrust die de kop opsteekt, niet laten ontaarden in sociaal maatschappelijke onrust. Met de verkiezingen voor de deur is het belangrijk te beseffen dat wie dan ook aan de regeermacht komt met of zonder Hoefdraad, we zullen dealen met een paar acute uitdagingen: herstel van de economische Covid-19 schade, devaluatie van onze munteenheid en herschikking van onze staatsschuld," zegt Sapoen. 
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April