Royalty's Iamgold ook aan banken aangeboden als dekking
27 Apr 2020, 00:01
foto
Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging


De royalty's en 2% goud dat Rosebel Gold Mines afdraagt aan Grassalco wordt door de regering via de Centrale Bank van Suriname (CBvS) geïnd. Deze royalty's zijn meerdere keren als onderpand gebruikt. De CBvS heeft de royalty's als zekerheidstelling opgenomen in het terugbetaalcontract van de ruim US$ 200 miljoen (ruim US$ 100 miljoen aan kasreserve en US$ 97 miljoen aan vreemde valuta termijndeposito). 

De voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, Eblein Frangie, bevestigt op een vraag van Starnieuws dat deze royalty's van Iamgold ook als dekking gegeven waren aan de banken voor de gebruikte kasreserve. Hij vindt het bizar dat zo omgesprongen wordt met de belangen van nationale en internationale financiële instellingen. "Dit is slecht voor de reputatie van het land, want in de financiële wereld gaat het om vertrouwen. Als dat wegvalt, vallen alle financieringsopties weg," merkt hij op. 

De nieuwe governor, Maurice Roemer, heeft op een bepaald moment aangegeven dat het terugbetaalcontract niet in deze vorm getekend zal worden. De banken zouden andere zekerheden krijgen. Uit het dossier dat de procureur-generaal naar De Nationale Assemblee heeft gestuurd, blijkt dat de toenmalige president-commissaris Vijay Kirpalani, niet op de hoogte van was dat de royalty's al gepledged waren. Na ruim drie maanden van onderhandelen is het contract nog niet getekend. De leiding van de CBvS en de raad van commissarissen wilden een vrijwaringsclausule dat ze niet strafrechtelijk vervolgd mochten worden door de banken. 

Intussen heeft De Surinaamsche Bank besloten naar de rechter te stappen voor verduistering van de vreemde valuta kasreserve. De bank vindt dat er een onrechtmatige daad is verricht door de CBvS om de in beheer gegeven vreemde valuta-kasreservemiddelen, wederrechtelijk aan hun bestemming te onttrekken. Dit is gebeurd geheel in strijd met de wettelijke plichten die CBvS heeft. 
Advertenties