Cubaanse artsen naar Zuid-Afrika voor bestrijding coronavirus
26 Apr 2020, 16:08
foto
De Cubaanse artsen zijn al aangekomen in Zuid-Afrika. Ze gaan helpen de verspreiding van het coronavirus te bestrijden. (Foto: La Prensa)


Cuba heeft zaterdag 216 gezondheidswerkers naar Zuid-Afrika gestuurd. Het is de laatste van meer dan twintig medische brigades die het wereldwijd heeft gestuurd om de pandemie van het coronavirus te bestrijden, in wat sommigen socialistische solidariteit noemen en anderen medische diplomatie.

Havana heeft ongeveer 1.200 gezondheidswerkers gestuurd, grotendeels naar kwetsbare Afrikaanse en Caribische landen, maar ook naar rijke Europese landen zoals Italië, die bijzonder hard zijn getroffen door het nieuwe coronavirus. De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft er bij de landen op aangedrongen de medische missies van Cuba niet te accepteren op beschuldiging dat het zijn werknemers uitbuit, wat Havana ontkent. Maar de oproepen bleven grotendeels onopgemerkt, aangezien overweldigde zorgstelsels de hulp verwelkomden.

Cuba heeft 1.337 bevestigde gevallen van het virus en 51 doden. Het land heeft één van 's werelds hoogste aantal artsen per hoofd van de bevolking en staat bekend om zijn focus op preventie, gemeenschapsgerichte eerstelijnsgezondheidszorg en de bereidheid om epidemieën te bestrijden.

"Het voordeel van Cuba is dat ze een gezondheidsmodel voor de gemeenschap zijn, een model dat we zouden willen gebruiken", vertelde de Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid, Zweli Mkhize, eerder deze maand tijdens een nieuwsbriefing. Zuid-Afrika heeft 4.361 gevallen geregistreerd, waaronder 86 sterfgevallen, met 161.004 mensen die vanaf zaterdag op het virus zijn getest.

Het land heeft een speciale relatie met Cuba, dat de strijd tegen de apartheid ondersteunde - een conflict waarbij Cubaanse troepen die vochten en stierven in het zuiden van Angola. Nadat Nelson Mandela in 1990 uit de gevangenis werd vrijgelaten, bedankte hij herhaaldelijk de revolutionaire leider Fidel Castro.

Zuid-Afrika stuurde medische benodigdheden naar Cuba om te helpen bij de strijd tegen het coronavirus in het vliegtuig dat nu terugkeert met de Cubaanse medische brigade, schreef de Cubaanse ambassade daar op Twitter. "Dit zijn tijden van solidariteit en samenwerking. Als we samen optreden, kunnen we de verspreiding van het coronavirus op een snellere en kosteneffectievere manier stoppen," zei de Cubaanse ambassadeur in Zuid-Afrika, Rodolfo Benítez Verson, in een verklaring.

Sinds de revolutie van 1959 heeft Cuba zijn 'legers in witte gewaden' naar rampenlocaties en uitbraken van ziekten over de hele wereld gestuurd, grotendeels in arme landen. De artsen stonden in de frontlinie in de strijd tegen cholera in Haïti en tegen ebola in West-Afrika in de jaren 2010. Cuba exporteert ook artsen in ruil voor contant geld, en stuurt ze vaak naar afgelegen, verarmde locaties waar lokale artsen niet willen werken.

Ondertussen heeft de regering van president Cyril Ramaphosa gemeld dat het land internationale financiering zoekt om een ​​noodpakket van 500 miljard rand (US$ 26 miljard) te helpen financieren om de economische impact van het coronavirus te verzachten.

De regering gaat nieuwe bijstand verstrekken om de armste gezinnen van Zuid-Afrika te helpen, aangezien miljoenen mensen hun inkomen hebben verloren en hulporganisaties waarschuwen voor toenemende tekenen van wanhoop.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April