Is de positie van minister Hoefdraad nog houdbaar?
26 Apr 2020, 01:01
foto


Op het eerste gezicht lijkt minister van Financiën Gillmore Hoefdraad, de man van de 92 leningen, 9 levens te hebben. Hij wurmt zich tot nu toe feilloos door de misstanden tijdens zijn ambtsperiode heen. Zelden heeft een minister van Financiën het zo bont gemaakt, dat zelfs de ogenschijnlijk inactieve pg niet meer om hem heen kan en hem in staat van beschuldiging heeft gesteld. Door zonder schroom vrijwel alle wettelijke bepalingen en regelingen aan zijn laars te lappen, bewijst deze minister dat misdaden begaan door een bestuurder nog steeds loont in Suriname. Er worden zelfs speciale wetten door het parlement aangenomen om deze kat met 9 levens uit het gevang te houden. De vraag is: ‘Hoelang lukt het nog om justitie een stap voor te blijven?’

De VHP was de eerste politieke partij die in 2017 een brief naar de pg stuurde om de misstanden van deze minister aan te kaarten. Toen deze zaak als niet ontvankelijk werd verklaard, heeft Maisha Neus, voorzitter van STREI!, een rechtszaak tegen Hoefdraad en Adeline Wijnerman aangespannen in augustus 2018, vanwege het overschrijden van het schuldenplafond in 2016. Na een lang proces heeft het Hof van Justitie bepaald dat het zich niet bevoegd achtte om deze zaak in behandeling te nemen. Neus was volgens het Hof geen benadeelde partij. Kort hierna heeft de VHP de pg weer benaderd, nu vanwege het overschrijden van het schuldenplafond over 2017. 

Hoefdraad, wetende dat de bewijslast aangaande het overschrijden van het schuldenplafond zich opstapelde, heeft toen alle zeilen bijgezet om het parlement te bewegen om de ‘Wet op de Staatsschuld’ aan te nemen. Zo kan niemand hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden voor financiële misstanden die tijdens zijn regeerperiode zijn begaan. Niet lang daarna was het weer raak en diende onder andere STREI! een verzoekschrift in bij de pg tot onderzoek van diverse vermeende malversaties, inzake de verdwijning van de kasreserves. 

Na de ontdekking van de verdwijning van de 197 miljoen aan kasreserves, kon het niet anders dan dat er eindelijk koppen zouden gaan rollen. Eerst werd het hoofd van de toenmalige governor Robert van Trikt van de CBvS opgeofferd. Nadat bleek dat deze onmogelijk alleen kon hebben gehandeld, kwamen de contouren van Hoefdraad weer in beeld. Eerst werd deze als getuige gehoord, maar al snel kwam het woord ‘verdachte’ boven drijven. Inmiddels is Hoefdraad in staat van beschuldiging gesteld door procureur-generaal Roy Baidjnath Panday over de verdwijning van de kasreserves van de commerciële banken. Ook de directeur van De Surinaamse Bank Steven Coutinho heeft de Centrale Bank van Suriname voor het gerecht gesleept vanwege verduistering.

Het is nu aan de volksvertegenwoordiging om te beslissen of Hoefdraad zal worden vervolgd. Minister Hoefdraad heeft het momentum niet aan zijn kant. Over ruim 4 weken zijn er verkiezingen, wie durft zijn vingers nu nog aan zijn zaak te branden? Voor veel parlementariërs kan dit nare gevolgen hebben, omdat de kiezer niet meer misleidt wil worden. Zal men het nog wagen om hem te beschermen met als consequentie een afstraffing door de kiezer? Of neemt men dit keer geen risico met Hoefdraad en offert men hem op voor politieke doeleinden? 

Hoefdraad zelf lijkt niets te deren. Hij beweert vol goede moed vooruit te kijken om Suriname te ‘redden’ uit het moeras. Let wel: het moeras waar hij ons zelf in geleid heeft. Hij mag wel doen alsof dit hem niet raakt. Toch weten vriend en vijand dat wanneer iemand in staat van beschuldiging wordt gesteld, het niemand ongemoeid laat. Hij weet dat als De Nationale Assemblee hem opoffert en hij schuldig wordt bevonden, hij dan vele jaren achter tralies kan verdwijnen. Wij trappen dus niet in het toneelspelletje van deze ongeloofwaardige minister. 

Wie wil deze man nog de hand boven het hoofd houden? Minister Hoefdraad, doe uzelf en de bevolking van Suriname een groot genoegen en stapt u op. Uw rol in het verdwijnen van de kasreserve is meer dan duidelijk en uw positie is door de diverse aanklachten onhoudbaar geworden. Al wordt u door het parlement gered, na de verkiezingen zult u zich nergens kunnen verschuilen om de dans te ontspringen. STREI! heeft u namelijk in het vizier!

Peter M. Wolff
#STREI!
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April