Reactie op STREI! en de status van het coronavirus
26 Apr 2020, 08:38
foto


De bijdrage van STREI! om uit deze benarde Covid-19-situatie te geraken is een goed initiatief en moet ten zeerste gewaardeerd worden. Waar STREI! mogelijk de mist in dreigt te gaan in haar benadering, echter, is dat men geen rekening houdt met het gegeven dat men een verschijnsel, in dit geval besmetting door het coronavirus, tracht te meten waarvan de verwachting voor de actuele situatie niet zondermeer op basis van basale statistiek te bepalen is.

Terwijl men zou meten/testen, bestaat de kans dat besmette individuen al beter geworden zijn (wat nu zeker het geval zal zijn geweest, los van de 10 observaties van de IC... ga dus ook uit van asymptomatische gevallen die sinds het begin van het jaar Suriname mogelijk hebben aangedaan en nog resideren...er was toen nog geen noodzaak tot alertheid...) en dat gezonde individuen intussen besmet kunnen raken, ook NA getest te zijn. Er zit dus een bepaalde dynamiek in de verwachting welke alleen op basis van historische cijfers, dus eerdere griep golven, ruw geschat kan worden. Dan nog is er onzekerheid, omdat alleen de geconstateerde gevallen als observaties beschouwd worden.

De huidige situatie meten is m.a.w een onbegonnen zaak. Wat men vooral MOET doen, is trachten de waarnemingen (cijfers/data) in relatie gebracht met tijd, dus de besmettingstrend, snelheid en afvlakking van de curve, van andere landen met veel meer observaties zoveel als mogelijk te vergelijken, in het bijzonder ook van landen die de lockdown NIET hebben toegepast, zoals Zweden bijvoorbeeld. Deze data moet vergeleken worden met soortgelijke cijfers, verkregen op basis van dezelfde benadering, i.v.m. voorgaande griep golven, om de relatieve ernst van de Covid-19-virus te kwantificeren. Als voorbeeld wordt verwezen naar de "pandemie", 10 jaar geleden, waarbij het H1N1 virus (Mexicaanse griep) uitbrak, met min of meer de identieke situatie zoals nu. Tegenwoordig wordt de H1N1 griep als "normale" griep behandeld. Wellicht zou men zich kunnen afvragen waarvoor een vaccin nodig was... Die verantwoording is voor de WHO (Bedenk steeds dat, zoveel als mogelijk, meerdere bronnen geraadpleegd moeten worden voor een objectieve beeldvorming. Let op de meerdere bronvermeldingen in ingesloten link, inclusief de WHO en de CDC).

Bedenk vooral dat alle griepvirussen minstens even gevaarlijk en besmettelijk kunnen zijn. Het zal al heel gauw blijken, zoals experts in verschillende landen dat ook beginnen vast te stellen, dat er kennelijk van een normale griep golf gesproken mag worden. Dat beginnen de cijfers nu uit te wijzen.

Dat men beweert dat de lockdown effectief geweest is, kan op geen enkele manier bewezen worden, zeker als er geconstateerd wordt dat men  juist hierdoor veel frequenter uit huis gaat overdag. 's Avonds is de uitgangsfrequentie juist lager tot bijna nul. Er wordt dus geen enkele wetenschappelijke basis geboden voor deze bewering. Immers, het virus "slaapt" niet overdag.

Gezien een langere lockdown, zeker voor de fragiele economie van Suriname, mogelijk tot niet te overziene sociaaleconomische gevolgen kan leiden, lijkt het nu inderdaad verantwoord om deze nu, op een verantwoorde wijze, zo snel mogelijk op te heffen. Zeker de meest kwetsbare groepen, namelijk de hoogbejaarden en individuen met onderliggende aandoeningen, moeten onafgebroken goed beschermt worden. Zij (en hun eventuele verzorgers) hebben immers zelf de grootste verantwoordelijkheid. Niet alleen Covid-19, maar elke griep is voor hen een groot risico. De cijfers, waartoe een ieder toegang heeft (u moet wel wat onderzoek willen doen), spreken voor zich.

Peter Donk
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April