Brazilië: Populaire justitieminister Moro stapt op
25 Apr 2020, 13:31
foto
Sergio Moro was een sleutelfiguur in de regering van president Jair Bolsonaro van Brazilië. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse minister van Justitie heeft ontslag genomen na een aanvaring met president Jair Bolsonaro. Sergio Moro beschuldigt Bolsonaro van politieke inmenging. Moro, een voormalige rechter die toezicht hield op het grootste anticorruptieonderzoek van het land, stopte nadat de president het hoofd van de federale politie had ontslagen.

Moro zei dat Bolsonaro iemand eiste die hem directe inlichtingen zou verschaffen. In een openbare toespraak noemde de extreemrechtse president de beweringen "ongegrond".

"De afspraak is van mij, het voorrecht is van mij en de dag dat ik mij aan één van mijn ondergeschikten moet onderwerpen, ben ik niet langer president van de republiek", zei Bolsonaro geflankeerd door het grootste deel van zijn kabinet in het presidentiële paleis in Brasília.

Maar de Braziliaanse openbare aanklager, Augusto Aras, heeft het Hooggerechtshof verzocht om een ​​onderzoek naar de beschuldigingen van Moro tegen de president toe te staan. Het ontslag van de chef van de federale politie, Mauricio Valeixo, werd vrijdag zonder verdere details aangekondigd in het staatsblad.

Moro had donderdag met ontslag gedreigd als Valeixo - zijn bondgenoot - zou worden ontslagen. Later zei hij dat hij zou aanblijven als hij een vervanger mocht kiezen.

Eerder deze maand ontsloeg de president zijn minister van Volksgezondheid, Luiz Henrique Mandetta, voor zijn reactie op de pandemie van het coronavirus. De minister had gepleit voor sociale afstand, die Bolsonaro minachtend van de hand heeft gewezen.

Corruptiebestrijding stond centraal in de presidentiële campagne van 2018 van Jair Bolsonaro. Maar Moro beschuldigde de president vrijdag van bemoeienis met de inspanningen van de federale politie om corruptie te bestrijden.

Het geluid van woelige protesten klonk in steden in heel Brazilië nadat zijn aftreden was aangekondigd. Er werd driftig op pannen en potten geslagen om het ongenoegen kenbaar te maken.

Gezien als een anti-corruptie kruisvaarder, was Moro een topper toen Bolsonaro hem vroeg om lid te worden van de regering. Moro hield eerder toezicht op een enorm corruptieonderzoek, bekend als Operatie Carwash. Binnen het onderzoek bleek dat er miljarden dollars aan steekpenningen waren betaald. Veel machtige zakenlieden en politici zijn door het onderzoek in de gevangenis geëindigd, onder wie de linkse voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva.

Hij zei ooit dat hij "nooit in de politiek zou gaan", maar stemde later toe in het kabinet van  Bolsonaro te dienen om corruptie en georganiseerde misdaad te bestrijden. Er werd hem volledige autonomie beloofd voor zijn afdeling, die de portefeuilles justitie en openbare veiligheid verenigde in een zogenaamde "super ministerie".
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April