Rasoelbaks: Toelichting vonnis Sapoen en Chitan was op eigen titel
25 Apr 2020, 04:34
foto
Waarnemend Hofpresident Iwan Rasoelbaks


Waarnemend president van het Hof van Justitie Iwan Rasoelbaks schrijft op de website van het Hof dat hij op eigen titel het vonnis in de terugroepingszaak tegen Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan heeft toegelicht. Hij heeft dit gedaan in zijn hoedanigheid van waarnemend Hofpresident, “naar aanleiding van veel gestelde vragen over dit vonnis in de samenleving” en zegt dat hij zijn “eigen inzichten” heeft meegegeven bij dit alles.

Op 20 maart 2020 wees het Hof van Justitie vonnis in de terugroepingszaak. Verschillende personen en organisaties gaven hun mening en uitleg over dit vonnis. Ook Rasoelbaks klom in de pen en gaf op 10 april een toelichting op de website. Die werd door sommige verwelkomd en door anderen zwaar bekritiseerd. 

Rasoelbaks gaat in een slotopmerking daarop in en zegt: “Een van de opvattingen is dat de vonnis-wijzende kamer een nadere toelichting heeft gegeven over zijn eigen vonnis. De toelichting is evenwel niet daardoor ingegeven en ik betreur dan ook dat bij sommigen het onbehaaglijk gevoel is ontstaan dat in gelieerde zaken van partijen de rechter niet langer onbevangen recht zal spreken.”

Geen aanspraken 
Het zij hier dan ook aangestipt dat anders dan uit het vonnis zelf, geen aanspraken ontleend kunnen worden aan de gegeven toelichting, geeft Rasoelbaks aan. Volgens hem zullen rechters die moeten beslissen in gelieerde zaken van partijen “onverschrokken, onafhankelijk en onpartijdig en naar eigen deskundig inzicht recht doen in die zaken”. Dit conform de gedragscode voor rechters.

Meer toelichtingen
Rasoelbaks erkent het gemis van een persrechter. En bij het ontbreken van dit instituut heeft hij als waarnemend Hofpresident “waar nodig, de taak toelichtend dan wel informerend op te treden naar het publiek”. De toelichting van 10 april is een “voorloper geweest” vanuit het Hof. De komende tijd mag het publiek meer korte toelichtingen verwachten op vonnissen die hiervoor in aanmerking komen. Het Hof ziet dit als een dienstverlenende taak om uitspraken van rechters “inzichtelijker te maken voor de gemeenschap”. 

Instituut van persrechter
Rasoelbaks geeft verder aan dat het Hof gesterkt is in het voornemen om het instituut van persrechter te structureren en activeren om de samenleving waar nodig van informatie dan wel uitleg van een uitspraak te voorzien. “Vooralsnog voorziet de uitsprakendatabank op de website van het Hof in die informatiebehoefte van de samenleving.”
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April