APS bezorgd over sociale impact Covid-19
25 Apr 2020, 18:46
foto


In Galibi zijn er minstens 13 gezinnen en in Pierre Kondre minstens 20, die mede door de coronacrisis in ernstige hongersnood dreigen te komen. Dit zal niet alleen het geval zijn onder de inheemsen van dit gebied, maar op diverse plekken in Suriname. De huidige situatie in Marowijne is alarmerend. Dit zegt de Amazone Partij Suriname (APS) in een persbericht. Stichting Kaikoesie zal in samenwerking met APS op zoek gaan naar middelen om deze gebieden te ondersteunen.

“Wereldwijd worden wij getroffen door Covid-19. Het coronavirus is geen onbekend virus. Er zijn verschillende varianten die al langer onder ons leven. Misschien niet hier in Suriname, maar wel in andere delen van de wereld”, zegt de APS. De partij meent dat er over de medische aspecten van Covid-19 voldoende wordt gesproken, maar dat de voorlichting over de sociale impact van de pandemie niet overal tot zijn recht komt.

De partij meent dat de kans dat wij met z’n allen "doodgaan door de medische gevolgen van corona veel geringer is dan omkomen door de sociaal-maatschappelijke gevolgen en maakt de link met klimaatsverandering en Covid-19. Net als de gevolgen bij klimaatsverandering, zou je denken dat het geen onderscheid maakt tussen arm en rijk of etniciteit. Klimaatsverandering treft inderdaad eenieder, maar de sociaal maatschappelijke gevolgen zullen de armsten het hardst treffen. Dat zien wij nu ook gebeuren met Covid-19, zegt de APS.

De APS geeft aan dat het vrije verloop van de informele sector, waar een groot deel van onze bevolking haar dagelijks brood mee verdient, totaal overhoop is komen te liggen. “Door de slechte economische situatie in ons land was het al een enorme uitdaging om te overleven, nu is het bijna onmogelijk. De prijzen in de winkels die extreme vormen aannemen, vooral in het binnenland, zijn niet meer op te brengen.” 

Volgens de APS zullen de meesten waarschijnlijk niet lijden door de medische gevolgen van Covid-19, maar door een samenloop van sociaal, economische en maatschappelijke gevolgen. Dit is niet alleen te wijten aan de pandemie, maar ook door jarenlang onbehoorlijk bestuur. Sociale vangnetten, infrastructuur en netwerken ontbreken waardoor thuiswerken nagenoeg onmogelijk is; kinderen die op dit moment geen les kunnen volgen; inkomsten die volledig zijn weggevallen; maar ook controle en handhaving op bijvoorbeeld de prijzen van levensmiddelen is op dit moment onvoldoende, somt de partij op.

“Laten wij lering trekken uit deze bittere lessen die deze pandemie en jarenlang onbehoorlijk bestuur ons leren. Mek wi feti gi wan betre tamara, fu wan tranga nanga gesontu Sranan”, stelt de APS.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April