Ramadan, het gebod van vasten en de coronacrisis
24 Apr 2020, 21:11
foto


De maand Ramadan begint met de verschijning van de nieuwe maan. Dat is dit jaar op zaterdag 25 april 2020. Deze maand wordt ook wel het vastenmaand genoemd omdat het vasten in deze maand verplicht is gesteld voor de gelovigen. Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en het bedanken van Allah voor alles wat Hij geschonken heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen ongeacht waar die in de wereld bevinden.

Het vasten wordt Saum of Siyam genoemd. Dit houdt in dat moslims gedurende het vasten zich moeten onthouden van eten, drinken, roken en dat ze zich ook onthouden van geslachtsgemeenschap. Voor zieken, reizigers, zwangere en zogende vrouwen, soldaten in oorlogstijd en jonge kinderen wordt een uitzondering gemaakt, zij hoeven niet te vasten, hoewel het inhalen van de gemiste vasten wordt aangemoedigd. Tijdens het ontvasten bij zonsondergang wordt uitgebreid gegeten door de vastenden.

Dit jaar heeft het vasten en de maand Ramadan een andere dimensie. Het is niet gewoonlijk als de voorgaande jaren. Dat is veroorzaakt door het coronavirus. De pandemie staat enkele tradities tijdens de Ramadan in de weg, zoals familiebijeenkomsten, gezamenlijke taraweeh-gebeden, samenkomsten voor het gezamenlijk ontvasten, liefdadigheidsacties en gezellige Ramadan avonden. Dat kan dit jaar niet.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft enkele aanbevelingen gedaan om moslims te helpen tijdens de maand Ramadan. Net zoals in de vorige jaren heeft de WHO advies gegeven over hoe men moet eten tijdens de Ramadan om gezond te blijven. Zo wordt aangeraden om veel water te drinken tijdens de iftar (ontvasten) en de suhoor (vasten) en het vasten te verbreken met drie dadels.

Wat betreft de coronacrisis, raadt de organisatie aan om de social distancing te respecteren, moskeeën gesloten te houden of het aantal moskeebezoekers te verminderen, samenkomsten in het openbaar en verplaatsingen te verbieden. Ook raadt de WHO aan om religieuze en sociale evenementen tijdens de Ramadan te verbieden. Volgens de WHO is nog geen onderzoek gedaan naar het vasten en een verhoogd risico op een besmetting met het coronavirus. Gelovigen die in goede gezondheid verkeren zouden dus zonder probleem moeten kunnen vasten tijdens de Ramadan. De organisatie benadrukt wel dat mensen die het coronavirus hebben of andere ziekten, in overleg met hun artsen, niet zouden moeten vasten. De WHO roept moslims ook op om de banden met familie, vrienden en ouderen te onderhouden maar een fysieke afstand te bewaren. Volgens de organisatie is het zelfs essentieel om het gebruik van digitale communicatiemiddelen aan te moedigen.

 

De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname (AMGS) heeft met inachtneming van de protocollen van het coronavirus, gegeven door de overheid, gepaste maatregelen getroffen met betrekking tot de Ramadan activiteiten. Het verrichten van aanbiddingen en het ontvasten in gezinsverband behoort ook tot deze maatregelen. Het is volgens de AMGS namelijk "de enige verantwoordelijke houding die tijdens de epidemie voldoet aan de principes en waarden van de Islam".

 

De AMGS wenst eenieder een gezegende maand Ramadan toe!

 

Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname
Advertenties