Koninklijke onderscheiding voor Choenni, Makka en Ramkalup
24 Apr 2020, 11:06
foto
Burgemeester Franc Weerwind van Almere maakte ondanks de corona-maatregelen er toch een hele show van bij de decoratie van Gobind Ramkalup.


De Nederlandse koning Willem Alexander heeft vandaag prof. Chan Choenni uit Haarlem, mr. Robby Makka uit Den Haag en Gobind Ramkalup uit Almere, een koninklijke onderscheiding gegeven. Dit als blijk van waardering voor hun jarenlange vrijwilligersactiviteiten. Alle drie voordrachten vonden plaats op initiatief van de Stichting Satya Dharma uit Rotterdam-Hoogvliet en zijn gehonoreerd met een Ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau. 

Vanwege de geldende coronamaatregelen kregen de gedecoreerden gisteren en vandaag een telefoontje van de burgemeester van hun woonplaats, met het nieuws vergezeld van felicitaties en een bos bloemen bij een ontbijt- of lunchbox die later thuis werd bezorgd. De decoratieplechtigheid op het Stadhuis met het opspelden van de medaille zal op een nader te bepalen datum plaatsvinden.

Dreams World Community
Burgemeester Franc Weerwind van Almere maakte ondanks de corona-maatregelen er toch een hele show van. Rond lunchtijd kwam een busje met een groot beeldscherm voor het woonhuis van Ramkalup aangereden en werd hij, ingebed in een live televisie-uitzending van de regionale Omroep Flevoland, live verbonden met het Stadhuis. Het genot was zichtbaar bij de burgervader om een persoon, die net als hij van Surinaamse afkomst is, te mogen toespreken.  
Ramkalup brengt al langer dan 13 jaar het gratis maandblad Dreamz World uit, met content die vooral voor de jongere generatie van alle etnische geledingen van de Surinaamse samenleving moet aanspreken. Dreamz World is zijn kindje met alle andere vrijwilligersactiviteiten daarom heen tot ver buiten Almere. Weerwind omschreef Ramkalup “als een man die gedreven is, enthousiast is en een netwerker. Een man met ongelooflijke skills voor diplomatie. Kwaliteiten die ertoe leiden”. Waardering is er voor het feit dat Gobind met het blad de volgende generatie een kans geeft om hun schrijftalenten verder te ontwikkelen en laten zien. “U bouwt iets op en laat het zichzelf verder ontwikkelen door het door te geven. Ik vind dat een kracht”, aldus burgemeester Franc Weerwind.

Hindostaanse migratiegeschiedenis
Choenni is bekend geworden vanwege zijn werk als bijzonder hoogleraar van de diaspora leerstoel Lalla Rookh. Hoewel dit een betaalde deeltijdaanstelling was voor een periode van vijf jaar (2010-2015) heeft hij al zijn tijd en energie gestoken in de vastlegging van de Hindostaanse immigratie geschiedenis met vijf vuistdikke publicaties. Volgens Ramon Ramsodit, president van de Satya Dharma organisatie heeft Choenni, niet alleen in Nederland maar ook in Suriname, vaak ook voor eigen kosten, lezingen verzorgd en op vele informatiebijeenkomsten bracht hij zijn bevindingen voor het voetlicht. Binnenkort verschijnt een samenvatting van zijn werk in een Engelstalige uitgave.

Ook over zijn geloof, de Arya Samaj, publiceerde hij belangeloos een interessant boek over ‘De Vedische Dharma’ dat ver buiten de eigen geloofsgemeenschap goed werd ontvangen. Met dit boek wilde hij iets terugdoen voor de samenleving. Andere vrijwilligersactiviteiten vloeien voort vanuit zijn werkzame leven als beleidsmedewerker Integratie op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Choenni had jarenlang de verantwoordelijkheid voor de jaarlijkse rapportage aan de Tweede Kamer over het integratiebeleid in Nederland. Hij blijft nog steeds een bezige bij en werkt al geruime tijd aan een studie over de Afro-Surinaamse gemeenschap, 100 jaar na afschaffing van de slavernij. 

Diasporaboegbeeld
Makka, heeft zich de afgelopen 25 jaar onafgebroken, zonder subsidie of enige vergoeding op markante wijze in verschillende geledingen van de Nederlandse en de Surinaamse samenleving ingezet als, bestuurder, deskundige en als commentator. Met zijn vrijwilligerswerk heeft Makka zich in beide landen ingezet voor groei en uitbouw van de Arya Samaj gemeenschap en het helpen uitdragen van het maatschappelijk gedachtegoed van oprichter Swami Dayananda. 
Tijdens publieke optredens verschijnt Makka altijd goed geluimd en met hart en ziel en creatieve formuleringen verkondigt hij zijn boodschap; van bemoediging tot aan pittige commentaren in de media over financieel-economische en fiscale aangelegenheden. Hij doet dit als voorzitter van Kenniskring Nederland-Suriname en is bekend als boegbeeld van de Diaspora Foundation Nederland-Suriname. Hoe slecht het ook ‘thuis’ gaat, Makka zal altijd mensen blijven enthousiasmeren het contact met Suriname niet los te laten.

Volgens Ramsodit staat Makka ver van onderscheidingen of schouderklopjes, maar toen hij burgemeester Johan Remkes van Den Haag aan de telefoon had stond hij eerst 'perplex' en na afloop was Makka toch 'superblij' met de prachtige bewoordingen van Remkes voor zijn vele activiteiten. “Dat was een beetje te veel en werd mij ook te veel”, zegt Makka.

Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April