Frans-Guyana: Covid-19-gevallen in Grand-Santi
23 Apr 2020, 10:44
foto


Buurland Frans-Guyana heeft nu 107 bevestigde Covid-19-gevallen. In het dorp Grand-Santi, nabij Stoelmanseiland, zijn gisteren 9 personen positief getest op het virus. De bevestigde gevallen van het nieuwe coronavirus in Frans-Guyana komen voor in Saint-Laurent du Maroni, Kourou, Cayenne, Maripasoela en nu ook te Grand-Santi. Het dorp Grand-Santi is uit voorzorg afgesloten. De Surinaamse autoriteiten zijn door de Fransen op de hoogte gesteld van de nieuwe besmettingen dichtbij Surinaams grondgebied.

De negen nieuwe besmettingen betreffen personen die in nauw contact stonden met een Covid-19-patient uit Saint-Laurent du Maroni. De patiënt is zondag positief getest. Hij was tijdens zijn besmettelijke periode in het dorp geweest. De Franse autoriteiten begonnen zondagavond al om de bron van besmetting van de persoon, zijn contactpersonen en activiteiten te achterhalen. Nog voor de screeningsresultaten van het dorp Grand-Santi binnen waren, besloten de Fransen het dorp af te sluiten om mogelijke verdere verspreiding van het virus in de omliggende dorpen te voorkomen. De afsluiting van het dorp geldt gedurende de gehele besmettelijke periode van de betrokken bewoners. Er is ook een zeer nauwgezette gezondheids- en sanitaire controle, zeggen de Fransen in een verklaring.

Er is inmiddels gezorgd voor voedselhulppakketten en een voorraad verse groenten en fruit voor ongeveer drie weken voor het dorp. Deze overheidshulp zal worden verlengd als dat nodig mocht blijken, vooral als het gaat om hygiëne-producten. Met de kano die de voedsellading heeft aangevoerd, zijn er ook 250 chirurgische maskers ter beschikking gesteld voor de bewoners van Grand-Santi. Om een effectieve controle op de naleving van de quarantaineperiode mogelijk te maken is er versterking van mobiele gendarmes en reservisten gearriveerd die enkele weken op het grondgebied zullen verblijven.

Van de 107 bevestigde gevallen in Frans-Guyana, zijn er 84 hersteld, liggen er 4 in het hospitaal, van wie één op de intensieve zorg. Er is één persoon overleden aan het coronavirus.
Advertenties