IsDB zegt ondersteuning toe aan Suriname
23 Apr 2020, 03:38
foto


De Islamic Development Bank Group (IsDB) heeft een budget van ongeveer US$ 2.3 miljard beschikbaar gesteld ter ondersteuning van haar 57 lid-landen in de strijd tegen het Covid-19 virus. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had een vruchtbare bespreking via video conference gehad met de president van de IsDB, Bandar Haijar. De leningsvoorwaarden van de bestaande leningsovereenkomst tussen International Islamic Trade Finance Corporation (ITFC) en Suriname van US$ 25 miljoen zijn als gevolg van Covid-19 versoepeld. 

Deze overeenkomst wordt momenteel gebruikt voor de import van 1) medicijnen en medische verbruiksartikelen via het BGVS samen met het ministerie van Volksgezondheid, 2) tarwe via De Molen, 3) babyvoeding via Nutrisur, 4) brandstof via Staatsolie en 5) inputs voor de agrarische sector via het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Dit deelt het ministerie mee via het Nationaal Informatie Instituut. 

De ondersteuning van de IsDB Group is beschikbaar voor directe hulp in de gezondheidszorg en voor het herstellen van de economie, inclusief de private en de sociale sectoren die getroffen zijn door deze pandemie. Hierbij wordt een holistische benadering toegepast en wordt gekeken naar korte, middellange en lange termijn acties. Hoefdraad deed verslag over de huidige situatie in Suriname over Covid-19, zowel op het gebied van de gezondheidszorg als de economie. De IsDB werd geïnformeerd over het ingestelde noodfonds en de prioriteiten van dit fonds. Ook werden de uitdagingen die Suriname ondervindt bij het adequaat inspelen op de gevolgen van deze pandemie gedeeld met de IsDB president en zijn team. 

Vanwege het feit dat Suriname via de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) reeds hulp ontvangt voor de gezondheidszorg werd op dit moment met de IsDB-ondersteuning voor de private en sociale sectoren besproken. Specifiek werden onder andere genoemd kapitaal voor de lokale productie- en toerismesector voor het in stand houden van de bedrijven alsook voor investeringen. 

De noodzaak van de nodige importen voor de productiebedrijven werd eveneens aan de orde gesteld. Voor de onderwijssector werd eventuele ondersteuning van het distance learning deel (ICT) besproken. De IsDB zegde haar volledige ondersteuning toe en zal in de komende periode de toegezegde bijstand in samenwerking met Financiën verder uitwerken. Een programma inclusief een budget zal gezamenlijk geformuleerd worden. De ondersteuning van de ISDB zal hoofdzakelijk uit leningen bestaan. 
Advertenties