Enkele ervaringen van een gerepatrieerde
22 Apr 2020, 11:31
foto


Ik ben één van de passagiers die op 20 april j.l. is gerepatrieerd. De tijd van stranding gaat gepaard met ervaringen. Gestrande passagiers raken radeloos en moedeloos dat zelfs suïcidale gedachten in hun beginnen op te komen. Anderen hebben zelfs de laatste groet aan hun dierbaren niet kunnen doen, terwijl anderen dit als een traumatisch gebeuren ervaren.

Ondertussen is een deel van de gestrande passagiers gerepatrieerd. Ik hoop dat het andere deel ook spoedig terugkeert. Wij allen zijn/waren met een doel (vakantie, werk, medische behandeling, familiebezoek enz.) voor ogen vertrokken en wel uit eigen wil en hadden op dat moment deze pandemie en de daaruit voortvloeide maatregelen niet zien aankomen. De gestrande passagiers zijn van de een op de andere dag beland in een situatie waar zij tegen hun wil in niet meer terug konden/kunnen naar Suriname. De deviezen die men meeneemt is dan ook zoveel als mogelijk afgestemd op het doel met een pot onvoorzien die niet lang meegaat. 

In de afgelopen periode hebben meerdere landen hun luchtruim afgesloten. Mensen zijn voor langere periode gestrand. Sommige landen hebben besloten om zelfs voor hun eigen ingezetenen de luchthaven niet open te stellen, terwijl anderen voor hebben gekozen om niet-ingezetenen te deporteren.

Ik dank de regering van Suriname dat zij vanaf het afsluiten van het luchtruim aan gestrande Surinamers hebben toegezegd dat zij zouden worden teruggehaald. De gestrande passagiers konden zich bij ambassadeposten/consulaten/Covid-team registreren voor repatriëring. Om de ingezetenen zo snel als mogelijk thuis te krijgen, heeft de regering in alle voortvarendheid zelfs noodmaatregelen getroffen die achteraf niet de juiste oplossing bleken. De regering heeft vervolgens betere voorbereidingen getroffen om de gestrande passagiers terug te halen met monitoring van deze groep om  verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Ondertussen zijn meerdere repatriëringsvluchten succesvol uitgevoerd. Ik hoop dat de overige gestrande passagiers ook gauw terugkeren.

De ambassadeposten/consulaten hebben hun medewerking verleend aan gestrande personen door op e-mails te reageren. De reacties waren niet altijd hetgeen je wilde horen, maar gaf blijk dat je nog een luisterend oor had in een vreemd land. De broodnodige zaken werden in orde gemaakt door de ambassadeposten/consulaten. Ik dank het personeel van deze ambassadeposten/consulaten voor het opgebrachte geduld, de verleende en nog te verlenen hulp.

De SLM heeft snel ingespeeld met een hulplijn. Helaas koppelde deze hulplijn niet tot nauwelijks terug hetgeen een dienstverlenend berdrijf niet siert. De hulplijn wordt elektronisch bediend en zou  naar mijn mening eenmaal 24 uur kunnen worden bediend tbv klanten die wanhopig worden in een vreemd land. Ook al is het antwoord dat er op nadere instructies van de Regering wordt gewacht.

De banken in Suriname hebben heel goed ingespeeld op de noden van hun cliënten in het buitenland en hebben getoond de dienstverlening met de elektronische mogelijkheden te blijven verlenen. Zeker personen die geen familie- en vrienden in het buitenland hebben, zullen dit hebben ervaren. 

Familie en vrienden, voor zover men die in het vreemde land heeft, verlenen zoveel als mogelijk hun medewerking en zijn een grote steun voor velen. Het is alleszins begrijpelijk dat bij sommige familie en vrienden een langer verblijf als last wordt ervaren, daar deze door de pandemie ook niet optimaal meer in hun eigen behoeften kunnen voorzien, laat staan de extra zorg van een gestrande te dragen.

Werkgevers hebben ook op bijzondere wijze begrip kunnen opbrengen voor de gestrande mensen, hetgeen prijzenswaardig is. Ik hoop dat alle werkgevers hun gestrande werknemers, in deze voor hun zeer moeilijke situatie, op hun wijze tegemoet kunnen komen.

De repatriatievlucht was vanaf Schiphol tot en met aankomst in het hotel tot in de puntjes voorbereid. Een groot team heeft kosten noch moeite gespaard om de repatrianten op te vangen en hun met een brede lach, zoals wij dat in Suriname gewend zijn, te beantwoorden. Dank aan allen die het geheel mogelijk hebben gemaakt!
De quarantainelocaties voorzien van alle noodzakelijke zaken en het medisch team is eenmaal 24 uur beschikbaar. Er zijn regels ter bescherming van de gerepatrieerden, het personeel van de quarantainelocaties en alle andere hulpdiensten, maar ook ter bescherming van familie en vrienden.

Wij moeten ons als land gelukkig prijzen dat de Covid-besmetting niet is toegenomen en de landsgrenzen strenger worden bewaakt ter voorkoming van verdere besmetting. Ik heb de cijfers van besmettingen en doden dagelijks in een land mogen aanschouwen. Dagelijkse toename van besmettingen en dodental geven een zeer beangstigend gevoel. 
Laten wij gezamenlijk bidden dat deze pandemie snel en goed afloopt, ook voor Suriname en Surinamers, en laten wij de door de Regering uitgevaardigde regels stipt naleven!

A. Ramautar
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April