BEP-vrouwen doen voorstellen over onderwijs in binnenland
22 Apr 2020, 00:57
foto


De vrouwen van de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek hebben onderwijsminister Lilian Ferrier een brief geschreven waarin zijn wijzen op praktische problemen over onderwijs op afstand voor kinderen in het binnenland. Veel huishoudens in het binnenland hebben geen televisietoestel en beschikken niet over elektriciteit gedurende de dag. De kinderen van het binnenland moeten geen stiefmoederlijke behandeling krijgen. De vrouwen doen enkele voorstellen over mogelijkheden om het onderwijsproces in het binnenland op gang te brengen. 

Geachte Minister,
Middels dit schrijven wensen wij, de vrouwen van de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP)  en het deel van het Surinaamse volk in het achterland van Suriname, in het bijzonder Sipaliwini, Brokopondo en Marowijne, het volgende onder uw aandacht te brengen.
Covid-19 pandemie, heeft ons bereikt. Wij van het binnenland juichen uw plan toe, maar hebben enkele vragen/zorgpunten, welke wij onder uw aandacht willen brengen:
1. Er is een plan voor Paramaribo en omstreken; echter is het niet duidelijk als het binnenland min of meer  meegenomen is in het plan;

2. Onduidelijk is ook hoe de implementatie, de organisatie en de uitvoering van dit plan zullen geschieden in het binnenland;

3. De generatoren die er zijn, leveren niet 1x24 uur elektriciteit. Indien in redelijke staat, vindt de levering van stroom  pas om 19.00 uur plaats. Verder beschikken niet alle dorpen over een generator. De dorpen die wel één  hebben, kampen voortdurend met  brandstoftekort;

4. De meeste huishoudens in het binnenland beschikken niet over een televisietoestel;

5. Hoe de begeleiding van de kinderen zal geschieden, ingeval zij meer uitleg behoeven over een les of onderdeel daarvan, is ook niet duidelijk.

Bovengenoemde redenen kunnen maken, dat het plan een minimale kans van slagen zal hebben in het achterland. Het gevoel bekruipt ons, dat met dit plan, de kinderen in het binnenland, een stiefmoederlijke behandeling zullen krijgen.
Op basis van het bovenstaande willen wij een bescheiden bijdrage leveren door de volgende voorstellen te doen:
1. Dat alle leerkrachten teruggaan naar het binnenland en 10 om 10 leerlingen van de bovenbouw onderwijzen, aangezien de klassen in het binnenland niet zo groot zijn op dit niveau. 

2. Alle huishoudens, waar er 5e en 6e klassers  zijn, voorzien van tablets met voldoende toegang 
 tot het internet. De behandelde lessen kunnen dan toegezonden worden.

3. Elk dorp voorzien van één of meerdere  flatscreens, afhankelijk van het aantal leerlingen per 
dorp. Deze flatscreens  kunnen in de verschillende vergaderzalen geïnstalleerd worden en door middel van zonne-ernergie voorzien worden van elektriciteit. De kinderen kunnen dan  simultaan met de kinderen in Paramaribo  de lessen volgen, rekeninghoudend met de 'social distancing'.

4. Het organiseren van studiekampen per school voor leerkrachten en leerlingen van de 5e en de
6e klas onder begeleiding van het ministerie. Meegenomen dient te  worden de verstrekking van 
voeding en  drank. Wat de locatie betreft, kunnen de  toeristenoorden gebruikt worden; door de situatie hebben deze oorden een lage bezetting in deze  periode. Ook hier dient er rekening  gehouden te worden met de Covid-19 instructies bij de indeling van de groepen.

Wij gaan ervan uit dat u, vanuit uw positie als minister van onderwijs en als psycholoog, het heel belangrijk vindt dat de gevolgen van deze situatie beperkt zullen blijven voor onze kinderen.
Wij willen graag met u en uw team van deskundigen onze voorstellen bespreken, om zo tot een goed doordacht plan met een hoge mate van kwaliteit te komen.
Wij hopen gauw een reactie van u te ontvangen en danken u alvast voor uw medewerking.

Hoogachtend,
Namens de vrouwen van de BEP

Mw. mr. Justina Eduards
Mw. Agnes Blijer, BSc. MPA
Mw. Daniella Dougle-Menig, BSc.
Mw. Esselien Jajo
Advertenties