Covid-19 heeft impact op vastenmaand Ramadan
22 Apr 2020, 16:41
foto
Pelgrims konden dit jaar niet naar Mekka. Dit heeft te maken met de Covid-19 pandemie.


De Covid-19 pandemie heeft nagenoeg alle facetten van het leven ontregeld. Moslims over de hele wereld maken zich op voor de heilige maand Ramadan. Miljoenen pelgrims hebben de gebruikelijke bedevaarttochten naar Mekka en Medina niet kunnen uitvoeren. In Suriname hebben diverse gemeenten hun leden meegedeeld dat in een aangepaste vorm de vastenmaand doorgebracht zal worden. 

Op grond van de maatregelen die de regering getroffen heeft, waarbij samenkomsten van meer dan tien personen verboden is, zullen gelovigen thuis moeten bidden en ontvasten. Het avondgebed, Taraweeh, zal  dit jaar niet gezamenlijk in de moskee plaatsvinden, maar thuis. Het vasten begint, afhankelijk van de maan, op 23 of 24 april. De dag waarop Ied-ul-Fitr valt, moet nog worden vastgesteld. De beëindiging van de vastenmaand is rond 23/24 mei. 

Sommige gemeenten zullen via digitale media en televisie lezingen verzorgen, zodat de gelovigen toch bijgestaan worden in deze periode. Ook zullen er instructies worden gegeven voor de verschillende gebeden. In deze periode zal extra gebeden worden tot de Almachtige, zegt de Surinaamse Islamitische Vereniging tegen haar leden. Gehoopt wordt dat op korte termijn de gelovigen weer in de gelegenheid worden gesteld om weer optimaal gebruik te maken van de gebedshuizen. 

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April