EU: Ontsporing democratie Guyana betekent sancties
21 Apr 2020, 14:25
foto
EU-ambassadeur in Guyana Fernando Ponz-Cantó heeft het standpunt van de EU over de verkiezingen in Guyana opnieuw herhaald.


Er blijft een kleine kans voor Guyana open om zijn verkiezingscrisis in 2020 op te lossen door een geloofwaardige hertelling. Als de democratie echter ontspoort, kan het land te maken krijgen met verlammende sancties van de 27 leden tellende Europese Unie (EU). Dat heeft EU-ambassadeur in Guyana Fernando Ponz-Cantó maandag gezegd. Hij merkte herhaaldelijk op dat dit niet de richting is die de EU hoopt te gaan.

Hij sprak op dat moment op 'Election / COVID-19 Watch' op Kaieteur Radio. Volgens de ambassadeur, die de EU beschreef als een vriend van Guyana, is de kans op een geloofwaardig en transparant einde van het verkiezingsproces niet verkeken, aangezien een hertelling van de stemmen van 2 maart nog steeds wordt afgerond.

De regelgevende instantie voor verkiezingen van het land - de Guyana Elections Commission (Gecom) - rondt plannen af ​​om een ​​nationale hertelling te beginnen na twee controversiële verklaringen vorige maand. "De kans is niet gesloten. Het is nog niet het moment om dat voorstel voor sancties in te dienen, omdat de situatie nog steeds democratisch kan worden verholpen." Hij voegde eraan toe: "Maar als dergelijke situaties niet democratisch worden verholpen, heeft de EU de plicht en de vastberadenheid om te handelen volgens de principes die we delen."

Deze beginselen waarnaar hij verwees, zijn vastgelegd in de Overeenkomst van Cotonou, het samenwerkingskader waarin de EU samenwerkt met de 79 landen van de groep van Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS), waaronder Guyana en Suriname. De ambassadeur legde uit dat de overeenkomst is gebaseerd op gedeelde fundamentele beginselen, en als die beginselen door een land worden geschonden, zou een opschortingsbepaling worden geactiveerd.

"Eén van die principes, en misschien wel de belangrijkste, is democratie. Als iemand de democratische bepalingen niet erkent, zal de samenwerking worden opgeschort, ”zei hij, eraan toevoegend dat verschillende Afrikaanse landen en Haïti hier eerder aan zijn onderworpen. "We hebben het helaas een paar keer gedaan in Afrika - ik was betrokken bij verschillende van die processen - we deden het een paar jaar geleden in het Caribisch gebied in Haïti, en als er een schending van de democratie is, zullen we het moeten doen omdat we aan die bepalingen gebonden zijn", waarschuwde de ambassadeur. Hij merkte ook op dat de ontwikkelingssamenwerking van de EU met Guyana enorm is, en hij  het daarom "jammer zou vinden dat onderbroken te zien".

Ambassadeur Ponz-Cantó ging verder dan een opschorting van samenwerking, maar onthulde dat het sanctiesysteem van de EU onder meer ook het bevriezen van tegoeden en het opschorten van visa omvat. "De opschorting van samenwerking is slechts één van de mogelijkheden omdat wij - net als de VS, Canada en Groot-Brittannië - een sanctiesysteem hebben dat de bevriezing van tegoeden, schorsing van visa en alle typische instrumenten omvat. Dit is iets dat we niet graag gebruiken, ik wil het niet gebruiken en ik hoop dat we het niet hoeven te gebruiken."

De diplomaat herhaalde dat Guyana nog de gelegenheid heeft om de situatie te verhelpen, dus er zijn nog geen sancties opgelegd. Hij voegde er echter aan toe dat als dergelijke situaties niet democratisch worden verholpen, de EU de plicht en de vastberadenheid heeft om daarnaar te handelen, en een beroep te doen op de overeenkomst waarin een handelwijze wordt beschreven die sancties omvat.

De mogelijkheid van sancties voor Guyana is vorige maand opgedoken na twee controversiële processen-verbaal in regio vier - het grootste kiesdistrict van het land - die de regerende APNU + AFC een overwinning bezorgden. Alle internationale waarnemers en de meeste lokale waarnemers hebben echter beschreven dat de verklaringen zijn gedaan op basis van resultaten die niet transparant en geloofwaardig in een tabel zijn opgenomen.

Sindsdien zijn er oproepen van supporters en leden van de APNU + AFC geweest om de zittende president en presidentskandidaat van de APNU + AFC, David Granger, te beëdigen op basis van die verklaringen.

De Verenigde Staten, via de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, was één van de eersten die een strenge waarschuwing gaf dat elke regering die wordt beëdigd op basis van resultaten die frauduleus of niet geloofwaardig worden geacht, sancties opgelegd zal krijgen. Andere buitenlandse mogendheden hebben sindsdien soortgelijke waarschuwingen gegeven.
Advertenties