Bewoners Nisanproject slaan alarm bij minister Soerdjan
21 Apr 2020, 04:56
foto
Ruim 50 bewoners van het Nisanproject in Saramacca vragen minister Soerdjan om een deel van het project dat door hen bewerkt wordt, niet aan derden uit te geven.


Bewoners van Nisanproject in Calcutta, Saramacca, hebben collectief een brief geschreven aan minister Lekhram Soerdjan van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. Zij bewerken sinds jaar en dag de oostelijke helft van dit project. Het ministerie heeft gemeend om dit deel aan derden uit te geven. Het westelijk deel is door deze bewoners ook in cultuur gebracht. Zij hebben dit terrein aangevraagd. Zij vragen de minister dit deel van het project niet aan derden te geven, maar aan hen die het perceel reeds bewerken. 

"Het moet u bekend zijn dat het Decreet uitgifte Domeingrond ervan uitgaat dat zij die het perceelland bewerken en bewonen en hebben aangevraagd als eerste in aanmerking komen voor het desbetreffende perceelland. Het Decreet heeft een volgorde van aanvraag en gaat ervan uit dat wie eerst aanvraagt, diens aanvraag ook als eerste wordt behandeld", stellen de ruim 50 bewoners in de collectieve brief aan Soerdjan. 

Het ministerie heeft eerder aan de oostelijke zijde reeds percelen uitgegeven. De landbouwers zeggen dat ze niet in staat zijn rechtsprocessen te bekostigen. Zij vragen de minister om Grondinspectie ter plekke te sturen om een rapport op te maken. Dan zal blijken dat de briefschrijvers het gedeelte dat aan derden zal worden uitgegeven, bewerken. Volgens de bewoners zullen de terreinen kennelijk worden uitgegeven aan mensen die gelieerd zijn aan de NDP. Zij vragen de minister om niet tot uitgifte over te gaan. Zij hopen dat de minister gehoor geeft aan hun oproep. 

Advertenties