Bushouders stellen regering ultimatum tot zondag
21 Apr 2020, 00:00
foto
Bushouders en chauffeurs hebben vandaag opnieuw hun stem laten horen. Zij hebben al bijkans een maand lang geen inkomsten. Ook is de subsidie niet uitbetaald. (Foto's: Raoul Lith)


Tientallen bushouders en buschauffeurs zijn maandag naar het kantoor van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) gegaan om hun misnoegen te uiten. Zij eisen dat de achterstallige brandstofcompensatie onmiddellijk wordt uitbetaald. Het gaat om achterstand van zes tot negen maanden. Hiernaast vragen de actievoerders dat de compensatie voor de lockdown-periode waarin zij niet hebben gereden, ook wordt uitbetaald. De regering krijgt tot zondag de gelegenheid om zaken in orde te maken. 

De PLO-leden protesteren ook omdat zij bijkans een maand geen inkomsten hebben verdiend vanwege de genomen Covid-19 maatregelen. Het openbaar vervoer is sinds 20 maart stilgelegd. Faizel Bholai van de actiegroep zegt dat de PLO een van de eerste organisaties is die heeft meegewerkt aan de besluiten vanuit de overheid. Naast de compensaties kijken de bushouders uit dat de overheid akkoord gaat met de voorgestelde tarief-aanpassing op de verschillende bustrajecten. “Wij willen na de lockdown rijden voor een tarief van SRD 3,85 voor de stadsroute. Dat is ons standpunt nu,” zegt Bholai. Hij merkt op dat voor de tarieven een koers is gehanteerd van SRD 8,5 voor een US$ dollar. Volgens hem is de koers in de praktijk veel hoger. “Wij willen de gemeenschap niet duperen en hebben de gemiddelde koers gehanteerd die ook door de President is aangegeven”.  


PLO-voorzitter John Mahadewsing spreekt de bushouders en chauffeurs toe. 

John Mahadewsing, voorzitter van de PLO, zegt dat er contact gemaakt is met de bank en gebleken is dat er nog geen middelen zijn overgemaakt door de overheid. Hij geeft aan dat als blijkt dat er vóór zondag geen stappen worden ondernomen vanuit de regering er “hardere maatregelen” zullen volgen vanuit de busorganisatie. “Laten ze een keertje even voelen wat wij als bushouders voelen. We hebben geen geld, onze chauffeurs, onze gezinnen die pinaren allemaal thuis,” stelt Mahadewsing.

De bushouders hebben bij de PLO-topman aangedrongen dat de regering haar beloftes gauw nakomt. Volgens Mahadewsing is er een exercitie uitgevoerd en ingediend bij de overheid waarbij is aangegeven hoeveel er nodig is voor de bushouders en chauffeurs. Voor de dagen die niet gereden zijn wordt een bedrag van SRD 350 per dag gevraagd op basis van de subsidiebetaling. Van dit bedrag ontvangt de bushouder SRD 250 en de buschauffeur SRD 100. Volgens de PLO-voorzitter zal dit bedrag uitbetaald worden door het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Mahadewsing hoopt dat zaken niet escaleren en ziet deze week de gesprekken met het ministerie tegemoet.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April