Covid-19: Zuidoost grens blijft een uitdaging voor regering
20 Apr 2020, 23:05
foto
De grens tussen Marowijne en Frans-Guyana vormt een probleem met illegale oversteek.


De controle over de Zuidoost grens blijft een uitdaging voor de regering. Dit deelt districtscommissaris (dc) August Bado van het bestuursressort Tapanahony van het district Sipaliwini mee, naar aanleiding van het besmettingsgevaar met het coronavirus vanuit Frans-Guyana. De overheid heeft nog geen actie ondernomen voor het minimaliseren van de mogelijkheid van het personenverkeer in dit gebied, stelt hij.

”Er ontbreekt nog een deugdelijke unit van politie en militairen, die actief moet zijn op de rivier. Daaraan wordt er nu gewerkt”, zegt de dc. Binnen de regering is er ernstige bezorgdheid uitgesproken over de controle. Tijdens de vergadering met de traditionele gezagsdragers afgelopen week, is dat ook aan de orde gekomen. Volgens Bado is de situatie vrij rustig. Wat zorgen baart, is volgens hem de mogelijkheid dat Brazilianen die aan goudwinning doen en Fransen met roots in Suriname, nog steeds vrij makkelijk de grens kunnen oversteken vanwege de traditie. Van de Wajana's in het verre zuiden, heeft de granman uit voorzorg voor verspreiding van het dodelijke virus, het vliegveld laten barricaderen, vertelt de dc. Hij hoopt op snelle actie voor het controlemechanisme op de rivier. Hij is blij met het feit dat ook al ontglippen mensen via de rivier aan de controle, dat er over de weg ook posten zijn neergezet om personen aan een test te onderwerpen.

Ondertussen heeft de Pamaccastam in het oosten bij de grens met Frans-Guyana middels een schrijven aan de dc van het bestuursressort Pamacca, Magretha Malonti, het verzoek gedaan tot afsluiting van het Pamacca-gebied om eventuele uitbraak van Covid-19 te voorkomen. Van dit schrijven is er ook een kopie gestuurd naar de president. De brief is getekend door vier hoofdkapiteins. Hierin wordt gevraagd het water- en personenverkeer tussen Apatoe- en de Pamaccagemeenschap te verbieden. Er is volgens de briefschrijvers reeds overeenstemming met het traditioneel gezag van Apatoe. Het samenscholingsverbod specifiek voor het gebied uit te vaardigen en de social distance van 2 meter aan te houden. 

Verder is gevraagd om alle traditionele activiteiten in dit gebied op te schorten. Volgens dc Malontie zijn al deze zaken besproken tijdens een bijeenkomst met het traditioneel gezag. Het schrijven is doorgestuurd naar het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Directoraat Nationale Veiligheid. Ook is het gezag per schrijven op de hoogte gebracht over de maatregelen die zijn genomen van overheidszijde over de situatie rond Covid-19 voor het binnenland.

Ala-D Media
Advertenties