Olieprijs voor het eerst in de min
21 Apr 2020, 03:22
foto


De marktprijs voor een vat (159 liter) ruwe Amerikaanse olie is maandag voor het eerst in de geschiedenis onder de US$ 0 getuimeld. De coronaviruspandemie heeft een overvloed aan olie op de markt veroorzaakt. De verhandeling maandag eindigde met een verbluffende minus $ 37,63 per vat West Texas Intermediate (WTI) - de maatstaf voor Amerikaanse olie -, terwijl wanhopige handelaren betaalden om olie kwijt te raken.

Brent crude, de internationale benchmark, zakte ook in, maar de verkoop was lang niet zo zwak, omdat er wereldwijd meer opslagruimte beschikbaar is. Terwijl de Amerikaanse olieprijzen voor het eerst in negatieve cijfers worden verhandeld, is het onduidelijk of dat naar de consumenten zal doorwerken. Doorgaans vertalen lagere olieprijzen zich in goedkopere benzine aan de pomp.

Terwijl miljarden mensen over de hele wereld thuisblijven om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te vertragen, is de fysieke vraag naar ruwe olie opgedroogd, waardoor er wereldwijd een overvloed aan aanbod is ontstaan. Dat betekent dat olieproducenten kopers betalen om de grondstof af te nemen, uit vrees dat de opslagcapaciteit in mei zou kunnen opraken. Oliemaatschappijen hebben hun toevlucht genomen tot het huren van tankschepen om het overtollige aanbod op te slaan en dat heeft de prijs van Amerikaanse olie in een negatief gebied gedwongen.

De forse daling op maandag werd mede veroorzaakt door een technische kant van de wereldwijde oliemarkt. Olie wordt verhandeld tegen de toekomstige prijs en de termijncontracten voor mei lopen dinsdag af. Handelaren wilden af van deze contracten om te voorkomen dat ze de olie in ontvangst moesten nemen en opslagkosten moesten maken.

De prijzen voor WTI in juni daalden ook, maar werden verhandeld boven de US$ 20 per vat. Ondertussen was Brent Crude - de benchmark die wordt gebruikt door Europa en de rest van de wereld, die al handelt op basis van contracten in juni - ook zwakker, een daling van 8,9% tot minder dan $ 26 per vat.

"Dit is buiten alle voorspellingen", zegt Stewart Glickman, een analist voor energie-equity bij CFRA Research. "De vraagschok was zo groot dat het alles overweldigde wat mensen hadden kunnen verwachten." Hij zei dat de historische prijsomkering herinnert aan de spanningen waarmee de oliemarkt wordt geconfronteerd en waarschuwde dat de prijzen in juni ook zouden kunnen dalen als de lockdowns blijven bestaan. "Ik ben echt niet optimistisch over de vooruitzichten voor oliemaatschappijen of olieprijzen."

OGUK, de zakenlobby voor de offshore olie- en gassector in het Verenigd Koninkrijk (VK), zei dat de negatieve prijs van Amerikaanse olie gevolgen zou hebben voor bedrijven die actief zijn in de Noordzee. "De dynamiek van deze Amerikaanse markt is anders dan die van rechtstreeks in het VK geproduceerde Brent, maar we zullen niet ontsnappen aan de impact", zei OGUK-baas Deirdre Michie. "Het is niet alleen een handelsmarkt; elke verloren cent geeft meer onzekerheid over banen", zei ze.

De olie-industrie kampt met zowel een afnemende vraag als met de strijd tussen producenten over vermindering van de productie. Eerder deze maand bereikten Opec-leden en haar bondgenoten eindelijk een recorddeal om de wereldwijde productie met ongeveer 10% te verminderen. De deal was de grootste verlaging van de olieproductie die ooit is overeengekomen.

Maar veel analisten zeggen dat de bezuinigingen niet groot genoeg waren om een ​​ verschil te maken. "Het duurt niet lang voordat de markt erkent dat de Opec + -overeenkomst in zijn huidige vorm niet voldoende zal zijn om de oliemarkten in evenwicht te brengen", zegt Stephen Innes, chief global market strategist bij Axicorp.

"Normaal gesproken zou dit de economie over de hele wereld stimuleren", zegt John Kilduff, partner bij hedgefonds Again Capital LLC in New York. "Normaal gesproken zou het goed zijn voor 2% extra op het bbp. Je ziet de besparingen niet, omdat niemand aan de brandstoffen uitgeeft."

"Het is alsof je probeert iets uit te leggen dat ongekend en schijnbaar onwerkelijk is", zegt Louise Dickson, analist oliemarkten bij Rystad Energy. "Prijzige shut-ins of zelfs faillissementen kunnen voor sommige operators nu goedkoper zijn, in plaats van tientallen dollars te betalen om van hun producten af ​​te komen."

Raffinaderijen verwerken veel minder ruwe olie dan normaal, dus honderden miljoenen vaten zijn wereldwijd in opslagfaciliteiten terechtgekomen. Handelaren hebben schepen gehuurd om ze te verankeren en ze te vullen met de overtollige olie. Een recordaantal van 160 miljoen vaten zit over de hele wereld in tankschepen.

Amerikaanse ruwe voorraden in Cushing stegen in de week tot 17 april met 9%, in totaal ongeveer 61 miljoen vaten, aldus marktanalisten, onder verwijzing naar een maandagrapport van Genscape.

De prijzen van Brent-olie zijn sinds het begin van het jaar met ongeveer 60% gedaald, terwijl de termijncontracten in de Verenigde Staten met ongeveer 130% zijn gedaald tot niveaus die ver onder de break-even-kosten liggen die voor veel schalieboorinstallaties nodig zijn. Dit heeft geleid tot boorstops en drastische bezuinigingen.

Zwakke wereldwijde economische cijfers zetten de prijzen ook onder druk. De Duitse economie bevindt zich in een zware recessie en het is onwaarschijnlijk dat het herstel snel zal zijn, aangezien beperkingen op het gebied van het coronavirus gedurende langere tijd van kracht kunnen blijven, aldus de Bundesbank.

De Japanse export is in maart het sterkst gedaald in bijna vier jaar, aangezien de Amerikaanse transporten, inclusief auto's, het snelst zijn gedaald sinds 2011.

De Amerikaanse gigant in olievelddiensten Halliburton Co rapporteerde maandag een verlies van US$ 1 miljard in het eerste kwartaal op kosten en schetste de grootste bezuiniging tot nu toe bij de beste energiebedrijven.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April