Haïti: Drie gedeporteerden uit de VS besmet met coronavirus
20 Apr 2020, 21:17
foto

Het water en sanitairsysteem van Haïti zijn een puinhoop. Maar ondanks het risico op verspreiding van het coronavirus, blijft de VS doorgaan met het deporteren van Haïtianen. (Foto: Reuters)


Drie migranten die de Verenigde Staten twee weken geleden naar Haïti hebben gedeporteerd, zijn in quarantaine positief getest op het nieuwe coronavirus.  Verschillende Amerikaanse wetgevers waren ook tegen de deportatievlucht naar Haïti vanwege het risico het virus verder te verspreiden in het armste land van Amerika, dat bijzonder kwetsbaar is voor een uitbraak.

Op het moment van de vlucht had Haïti slechts 25 bevestigde gevallen, vergeleken met meer dan 380.000 bij zijn noordelijke buur. Het heeft er nu 47, maar dat aantal kan snel stijgen. Een grote uitbraak van het nieuwe coronavirus kan verwoestend zijn voor Haïti, dat ongeveer 100 beademingsapparaten heeft voor 11 miljoen inwoners en waar de gezondheidszorg al instortte.

Het water- en sanitairsysteem van Haïti is ook een puinhoop. Hoewel de regering de grenzen heeft gesloten en de noodtoestand heeft afgekondigd, zijn veel Haïtianen gewoon doorgegaan met hun dagelijkse leven, aangezien ze van dag tot dag leven en het zich niet kunnen veroorloven om thuis te blijven. Ongeveer tweederde van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

"Deze mensen die in quarantaine zaten, werden getest en drie ... kwamen positief eruit", zei een bron van het Haïtiaanse ministerie van Volksgezondheid tegen persbureau Reuters.

De regering-Trump heeft verarmde landen als Haïti en Guatemala onder druk gezet om gedeporteerde migranten te blijven ontvangen, ondanks de groeiende bezorgdheid dat repatrianten het virus met zich meebrengen.

Zesenveertig Guatemalteekse migranten op twee deportatie-vluchten uit de Verenigde Staten testten vorige week ook positief op het coronavirus, berichtte de regering van de Midden-Amerikaanse natie. Met beperkte middelen staat Haïti dit jaar voor een recessie en kampt het ook met politieke instabiliteit en bendegeweld. De autoriteiten hebben tot nu toe volgens het ministerie van Volksgezondheid slechts 508 tests uitgevoerd, hoewel het hoopt de tests volgende maand op te voeren met de komst van snelle tests.

De regering heeft dit weekend de noodtoestand met nog een maand verlengd, waaronder de grenzen zijn gesloten, evenals scholen, universiteiten en gebedshuizen. Zij liet echter toe dat industriële textielparken, die één van de belangrijkste bronnen van inkomsten in vreemde valuta zijn, deze maandag herstartten, zij het met een capaciteit van slechts 30 procent.
Advertenties