Canada: Vermomde schutter schiet minstens 16 dood
20 Apr 2020, 12:25
foto
De onheilstocht van de schutter in Nova Scotia, Canad duurde 12 uur.


Een schutter vermomd als politieagent heeft minstens 16 mensen gedood, onder wie een  politieagente. De beschieting is de ergste massabeschieting in de moderne geschiedenis van Canada. De rampspoed van 12 uur begon zaterdag laat en eindigde met een auto achtervolging.

De politie zei dat de verdachte  op verschillende locaties in Nova Scotia mensen heeft neergeschoten, velen gewoon willekeurig. De dader kwam om bij een confrontatie met de politie. Hij zou in een auto hebben gereden die eruitzag als een politieauto.

De Canadese premier Justin Trudeau beschreef de aanval als 'een vreselijke situatie'. Nova Scotia-premier Stephen McNeil vertelde verslaggevers dat dit "één van de meest zinloze gewelddaden in de geschiedenis van onze provincie was".

De politie begon omstreeks 22.00 uur lokale tijd telefoontjes te ontvangen over schoten in een huis in Portapique, zo meldt The Globe and Mail. Officieren van de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) arriveerden en vonden "verschillende slachtoffers" binnen en buiten het huis. De verdachte was echter niet te vinden.

De vermeende aanvaller, die later door de Nova Scotia-politie-tweets werd geïdentificeerd als de 51-jarige Gabriel Wortman, bezat twee grote eigendommen in het dorp, zegt de Globe.

Om 23.30 uur tweette de RCMP dat agenten reageerden op een vuurwapenklacht in het gebied. Ze adviseerden bewoners om zich binnen op te sluiten. Terwijl agenten ter plaatse kwamen, brak er een reeks branden uit rond de gemeenschap en later in huizen ongeveer 40 km ten noorden, meldt de Globe. Buren vertelden de krant dat Wortman zijn huis en verschillende gebouwen op het terrein in brand had gestoken en mensen had neergeschoten toen ze hun huizen uitliepen.

De RCMP bleef Wortman uren achtervolgen, na een reeks plaats delicten waarvan de politie zei dat ze "verspreid over de provincie" waren. De politie probeert nog steeds de stukjes bij elkaar te zetten.

Tijdens de aanval zei de politie dat Gabriel Wortman niet in dienst was van de Royal Canadian Mounted Police, maar "mogelijk een RCMP-uniform droeg".

"Er is één verschil tussen zijn auto en onze voertuigen van de Royal Canadian Mounted Police: de kentekenplaat van het voertuig. De auto van de verdachte is 28B11, achter het passagiersraam achter. Als je 28B11 ziet, bel dan onmiddellijk 911", tweeten ze zondag. De schutter veranderde later van auto om in een "kleine zilveren Chevrolet SUV" te rijden, voegde de politie eraan toe.

Doden
Onder de dodelijke slachtoffers is RCMP-Constable Heidi Stevenson, die 23 jaar bij de politie had gediend. "Heidi beantwoordde de plicht en verloor haar leven terwijl ze diegenen beschermde die ze diende", zei de commandant van de RCMP, Nova Scotia, adjunct-commissaris Lee Bergerman in een Facebook-bericht. "Twee kinderen hebben hun moeder en een man heeft zijn vrouw verloren. Ouders hebben hun dochter verloren en talloze anderen hebben een ongelooflijke vriend en collega verloren", zei commissaris Bergerman.

Lisa McCully, een leraar aan de Debert Elementary School, werd ook gedood bij de aanval, volgens een verklaring van de Nova Scotia Teachers Union. Het zei dat vakbondsleden - samen met collega's, studenten, familie en vrienden - diepbedroefd waren, eraan toevoegend dat  McCully bekend stond "als niet alleen een gepassioneerde leraar, maar ook als een stralende liefde in hun leven".

Andere door de Globe and Mail opgesomde slachtoffers waren Jamie Blair en Greg Blair; en Heather O'Brien, een verpleegster uit Truro. De autoriteiten probeerden zondag nog steeds het definitieve dodental vast te stellen. Ze waarschuwden dat er mogelijk meer slachtoffers zouden vallen.

Buren zeggen dat Wortman een succesvolle prothesekliniek in Dartmouth bezat en een sterke interesse had in RCMP- en RCMP-memorabilia, meldt de Globe. Hoofdcommissaris Chris Leather zei dat hij niet wist dat Wortman een geschiedenis van gewelddadigheid of extremistische politieke opvattingen had, en dat er niets erop wees dat de slachtoffers met elkaar in verband bracht.

RCMP-commissaris Brenda Lucki zei dat ze geloofde dat de schutter een aanvankelijke "motivatie" had die "tot willekeur veranderde", aldus CBC News. De politie gaf weinig details over hoe de vermoedelijke schutter stierf.

Massa-schietpartijen
Massa-schietpartijen zijn relatief zeldzaam in Canada, waar de wetten op wapenbezit strenger zijn dan in de aangrenzende Verenigde Staten. Vorig jaar hebben twee voortvluchtige tieners bekend dat ze in het noorden van British Columbia drie mensen hebben vermoord, onder wie een Australisch-Amerikaans stel op vakantie.

In 2017 schoot universiteitsstudent Alexandre Bissonnette zes gelovigen dood in een moskee in Quebec City.

De Royal Canadian Mounted Police is het doelwit geweest van een aantal schietpartijen, onder meer bij een aanval waarbij in 2014 drie officieren om het leven kwamen in Moncton, New Brunswick.

In 1989 liet een schietpartij op een universiteit in Quebec 14 vrouwen dood nadat de moordenaar alle mannen uit de klas stuurde en het vuur opende.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March