Gajadien: Regering int royalty's via CBvS voor 15 jaar
20 Apr 2020, 04:48
foto
Missive van de Raad van Ministers. Hieruit blijkt dat royalty's die Grassalco ontvangt, CBvS zal innen. Ook 2% goud moet worden afgedragen.


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) tevens lid van de vaste commissie van Financiën, vindt het niet correct dat de regering toekomstige royalty's van Iamgold/Rosebel Gold Mines via de Centrale Bank van Suriname (CBvS) int. Nu blijkt dat de regering bezig was dit plan uit te voeren voor vastzetten van royalty's voor de periode van 15 jaren, zegt Gajadien in gesprek met Starnieuws. 

Uit een missive van de Raad van Ministers van 11 oktober 2019 blijkt dat op voorstel van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen de royalty's en 2% goud welke Rosebel Gold Mines afdraagt aan Grassalco voor 15 jaren afgedragen wordt aan de CBvS. Dit besluit eindigt op 1 oktober 2034. 

Gajadien hekelt de overeenkomst die tussen de CBvS en de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad is getekend op 1 november 2019 is gesloten. Gajadien zei op 13 maart 2020 in De Nationale Assemblee dat het gaat om de verdisconteerde inkomsten van royalty's uit Rosebel Gold Mines. Hij ziet dit als een ander vorm van monetair financiering. De Bankwet is duidelijk over maximale voorschotten welke verstrekt mogen worden aan de Staat, benadrukt de volksvertegenwoordiger. Alles daarboven kan leiden tot vervolging van de governor van de CBvS. Op aandringen van Gajadien had de minister toegezegd deze overeenkomst op te sturen naar DNA. Dit is echter niet gebeurd, ondanks de toezegging. Op 7 april deelde de minister mee dat de overeenkomst door de nieuwe governor afgewenteld zal worden naar langlopende schulden om deze in voorschotten om te zetten.

Op 13 maart deelde ook de minister van Financiën het parlement mee dat in zijn onderhoud een dag eerder de governor niets had aangegeven over het dekkingspercentage. Achteraf blijkt dat er met terugwerkende kracht op 30 maart een beschikking wordt uitgevaardigd om de neergang van het dekkingspercentage te rapporteren. Het dekkingspercentage van de SRD is teruggebracht van ten minste 50% naar 35%. 

Sedert 13 maart zou de minister van Financiën informatie over de internationale reserve opsturen naar DNA zodat de samenleving getuige kon zijn van de netto reserve. Ook deze informatie kan de minister nog steeds niet geven, stelt Gajadien. Met de nieuwe Covid-19 Uitzonderingswet wordt getracht alle strafbaarstellingen van dit soort monetaire financieringen te ontlopen, stelt Gajadien. Hij vindt dat het volk wordt voorgelogen en misleid. 
Advertenties