Mathoera: Pg moet terstond ingrijpen in zaak-Cairo
19 Apr 2020, 01:01
foto
Assembleelid Krishna Mathoera


De informatie, zoals die door de politieke partij Strei! is gedeeld met de samenleving, zowel via Facebook als via de media, over haar partijtopper Rodney Cairo, is zeer ernstig en vraagt om grondig onderzoek. Het feit dat de daarbij genoemde instanties, het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en het Korps Politie Suriname (KPS), al langer dan twee dagen zwijgen, spreekt boekdelen en vergroot de onrust in de samenleving. Dit zegt Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) om een reactie gevraagd aan Starnieuws.  

De procureur-generaal (pg) moet ingrijpen en het onderzoek terstond gelasten, benadrukt Mathoera, die ook politiecommissaris is geweest. "De indruk moet niet ontstaan dat in aanloop naar de verkiezingen, politici onderworpen kunnen worden aan agressie, misbruik van macht en intimidatie. Deze zaken horen niet thuis in een rechtsstaat, waar iedereen, en dus ook overheid en haar instituten als DNV en het KPS onderworpen zijn aan wettelijke regels".

De informatie indiceert dat vanuit DNV opdracht zou zijn gegeven om Cairo, kandidaat op de lijst van de politieke partij STREi!, in de ochtend van donderdag 16 april in zijn woning te overvallen, hem te mishandelen en uren van zijn vrijheid te beroven en vervolgens mobiele telefoons en andere goederen weg te nemen zonder zijn toestemming. Voorts blijkt dat de politie, die hiervan in kennis is gesteld, ter plekke is geweest, doch nagelaten heeft op te treden. Zulks wordt ondersteund door camerabeelden. "Deze zaak is een zeer ernstig strafbaar feit met bruut geweld en intimidatie, die dringend vraagt om nadere informatie en diepgaand onderzoek".

Mathoera zegt dat het zeer zorgelijk en beangstigend is om te horen dat een burger niet kan rekenen op de politie. "Ik hoop dat het gebeurde, geen structureel karakter draagt en het slechts om een ernstig incident gaat, welke na onderzoek gecorrigeerd wordt. Het is gepast dat de korpschef de samenleving op zeer kort termijn geruststellende informatie geeft en benadrukt dat dit niet de werkwijze van de politie is. Ook het DNV moet de samenleving informeren. Het schaadt zijn imago ernstig. Dit is niet bevorderlijk zeker in een tijd van Covid-19, waarbij de burgerij allerlei instructies, al dan niet gestoeld op de wet moet naleven," stelt Mathoera.

Deze zaak roept volgens het Assembleelid herinneringen op aan de gruwelijke periode in de jaren tachtig van de vorige eeuw en is meer dan huiveringwekkend. "Gelukkig hebben we deze voorgoed achter ons gelaten. Indien personen, zich toch in die tijd wanen, moet de samenleving ze tot het besef brengen dat deze zaken niet passen in een democratie en dus ook niet geaccepteerd zullen worden. Angst mag nooit meer de overhand hebben," voert de VHP-topper aan. 
Advertenties