Canada en VS verlengen grensbeperkingen met 30 dagen
19 Apr 2020, 02:57
foto
De Canadese premier Justin Trudeau arriveert voor een persconferentie in de Rideau Cottage, Ottawa, Canada. (Foto: Reuters)


Canada en de Verenigde Staten (VS) zijn overeengekomen de grensbeperkingen met nog eens 30 dagen te verlengen om de verspreiding van het coronavirus onder controle te houden, zei de Canadese premier Justin Trudeau zaterdag. Washington en Ottawa kwamen vorige maand overeen om niet-essentiële reizen te beperken, terwijl de handel tijdens de uitbraak van het coronavirus over hun lange gedeelde grens kon worden voortgezet.

De beperkingen zouden volgende week vervallen. Trudeau zei dat de overeenkomst ongewijzigd blijft en hij verwachtte dat de verzending van medische benodigdheden zoals maskers de grens zou blijven overschrijden.

President Donald Trump heeft deze maand een memorandum uitgegeven waarin federale instanties werden opgedragen om zeer gewilde medische benodigdheden in de VS te bewaren. Het Amerikaanse productiebedrijf 3M Co bereikte echter een deal met de Trump-administratie, waardoor het kon doorgaan met het exporteren van maskers naar Canada en Latijns-Amerika.

Het dodental in Canada door Covid-19, de luchtwegaandoening geassocieerd met het nieuwe coronavirus, steeg met 8% tot 1.346 sterfgevallen, aldus een overheidswebsite. De gemelde infectiegevallen stegen met 6% tot 32.412.

Quebec is het epicentrum van de uitbraak van Canada, met senioren in verzorgingshuizen die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de 805 doden in de provincie. Canada stuurde het leger vanaf zaterdag de provincie in om de personeelstekorten in de zorginstellingen van Quebec voor senioren te helpen verlichten.

Ontario, de meest bevolkte provincie, overtrof 10.000 gevallen en bereikte 514 doden, de op één na hoogste in Canada. In sommige westerse provincies is het aantal nieuwe gevallen per dag afgevlakt. British Columbia en Saskatchewan hebben gezegd dat ze plannen beginnen te maken om de beperkingen te versoepelen.

Alberta, de belangrijkste olie- en koeienproducent van het land, heeft de afgelopen week het aantal dagelijkse gevallen zien toenemen, omdat het testen werd gestimuleerd. Een uitbraak van 358 gevallen die verband houden met een Cargill Ltd-rundvleesfabriek in High River, Alberta, heeft ook het aantal leden doen toenemen, zei het vrijdag.

Financiële injecties
Trudeau zei dat Canada aboriginal-bedrijven zou steunen met 306 miljoen dollar aan renteloze leningen en niet-terugvorderbare bijdragen. In totaal heeft Ottawa C $ 115 miljard (US$ 82,15 miljard) aan directe uitgaven onthuld om bedrijven en particulieren te helpen omgaan met shutdowns.

Ottawa, die de kwetsbaarheid van de economie benadrukte, zei zaterdag dat het buitenlandse investeringen nauwkeuriger zou onderzoeken, vooral die van staatsbedrijven tot bedrijven die kritieke goederen leveren. Minister van Innovatie, Navdeep Bains, zei dat Canada opportunistische investeerders wil mijden die profiteren van zwakke bedrijfswaarderingen als gevolg van de pandemie. Vrijdag kondigde de liberale regering C $ 2,5 miljard aan steun aan voor de zwaar getroffen energiesector.
Advertenties