Paho/WHO waarschuwt Guyana voor te snel opheffen beperkingen
18 Apr 2020, 22:29
foto
Paho/WHO-vertegenwoordiger William Adu-Krow heeft Guyana gewaarschuwd voor het te snel opheffen van de beperkingsmaatregelen. (Foto: Newsroom)


De residerende vertegenwoordiger van de Pan American Health Organization/World Health Organization (Paho/WHO), William Adu-Krow, heeft de Guyanese autoriteiten gewaarschuwd voor een te vroege versoepeling van beperkingsmaatregelen. De WHO had voorspeld dat Guyana tegen 1 mei 20.000 Covid-19 positieve gevallen zou registreren, maar Adu-Krow heeft tijdens een virtuele persconferentie gezegd dat de maatregelen die de regering op 3 april heeft ingevoerd, hebben gewerkt om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Guyana heeft op dit moment 63 positieve gevallen van Covid-19 geregistreerd. Adu-Krow zei dat er meer moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat degenen die zich niet aan de inperkingsmaatregelen houden, worden aangepakt. Maar de regering mag niet te overhaast zijn om de landelijke avondklok op te heffen, zei hij. "Het tweede advies dat ik heb voor de regering is dat we er niet aan denken om de maatregelen te snel te schrappen ... we denken er niet aan om de maatregelen te snel te schrappen."

De Paho/WHO-vertegenwoordiger voegde eraan toe dat "als de regering op 1 mei de avondklok en alles versoepelt… het aantal positieve gevallen een exponentiele stijging begint..we zullen binnen de kortste keren meer dan 5.000 gevallen krijgen."

Op dit moment beschikt de regering over de benodigde materialen en medisch personeel om de bevestigde en vermoedelijke gevallen te behandelen. Als het aantal gevallen echter snel toeneemt, heeft het Georgetown Public Hospital acht soorten gespecialiseerde artsen en paramedici gevraagd om te helpen bij de bestrijding van de ziekte.

Adu-Krow zei dat het ministerie van Volksgezondheid de Cubaanse en Chinese medische brigades heeft ingeschakeld om te helpen als dat nodig mocht zijn. De maatregelen lopen van 3 april tot 3 mei. Op die datum wordt verwacht dat de twee internationale luchthavens van het land heropenen voor inkomende vluchten, tenzij de beperkingen worden uitgebreid. Tot dusver heeft het ministerie van Onderwijs de sluiting van scholen voor onbepaalde tijd verlengd.

Adu-Krow stelde dat hij begrijpt dat het levensonderhoud van mensen wordt aangetast, zelfs als de wereldwijde strijd voortduurt om levens te redden. Hij zei echter dat het belangrijk is om de één niet voor de ander op te offeren. "Hoe meer mensen de verspreiding van de ziekte van het coronavirus stoppen, hoe gemakkelijk her zal zijn om het land van de pandemie te bevrijden."
Advertenties