In memoriam: Inspecteur René A. Getrouw
18 Apr 2020, 20:32
foto


Het app-bericht dat ik kreeg was kort en krachtig: “Oom René gwe.” Ik begreep direct dat de beschermheer van de Mobiele Eenheid van het Korps Politie Suriname uit de periode 1986-1988 was heengegaan. Over het leven van Inspecteur René Getrouw of over zijn politiecarrière zal ik het niet hebben, daar heb ik te weinig informatie over.  Waar ik wel informatie over heb, is de bijzondere inspanning die deze politie-officier gepleegd heeft om te geraken tot rust en  stabiliteit gedurende een van de moeilijkste perioden uit onze recente geschiedenis: de  eerste 2 jaren van de Binnenlandse Oorlog (1986).

Post Slolkertsijver werd overvallen op 21 juli 1986, militairen zijn ontwapend en krijgsgevangen gemaakt, de Binnenlandse Oorlog was begonnen. Niet lang na 21 juli 1986 moest de gewestelijk politiecommandant van Marowijne, inspecteur Brown, uren plat liggen in zijn dienstwoning te Albina aangezien het pand onder automatisch geweervuur werd genomen. Nadat hij door militairen was ontzet, werd hij afgevoerd naar Paramaribo. Ressortcommandant van Moengo, inspecteur Humphrey Gulzar, vluchtte  getraumatiseerd zijn dienstwoning uit nadat deze evenals het politiestation in brand was gestoken. Ressortcommandant van Patamacca onder-inspecteur Jalink werd  mishandeld en getraumatiseerd aangetroffen op de weg naar Patamacca.

De Suralcoplant van Moengo lag in opdracht van Pittsburg stil; Moengo en Albina werden spooksteden. Anarchie voerde de boventoon: Arbeiders van Suralco werden mishandeld en gemolesteerd, voertuigen in beslag genomen, personeel van LBB mishandeld, diverse houtconcessie-bedrijven geplunderd, oliepalm bedrijf Patamacca werd plat gebrand waardoor een miljoenen investering verloren ging, de oost-west verbinding werd onklaar gemaakt en bruggen werden opgeblazen.

Toenmalig korpschef Paul Monsels kreeg de instructie van het bevoegd gezag om een 'ondersteuningseenheid' binnen het korps op te zetten om de orde in Marowijne te herstellen. Dit was noodzakelijk ter garandering van politiezorg en overheidsgezag. De eenheid kreeg de naam Mobiele Eenheid Politie, kortweg ME-POL. Monsels stelde de inspecteur van Politie 3e klasse Carlos Li Fo Sjoe aan als gewestelijk politiecommandant van Marowijne tevens commandant ME-POL. Inspecteur Dennis Jacobs (+) werd plaatsvervangend commandant ME. ME-POL  was een samensmelting van politie- en brandweer ambtenaren, BBS’ers en burger personeel. De training van de eenheid werd verzorgd door gespecialieerde eenheden van het Nationaal Leger.

Oom René was betrokken bij de oprichting van ME en heeft direct zijn onvoorwaardelijke ondersteuning aan deze eenheid gegeven. Als hoofd van de Technische Dienst van het KPS voorzag hij in de broodnodige logistieke en materiële voorzieningen van de eenheid. In een periode waarbij de animositeit tussen politie en militairen hoog was  bleek  hij een stabiliserende factor te zijn.

Hij bracht regelmatig politie en militaire manschappen bij elkaar en voerde motivatiegesprekken met beide groepen. “Laten we gezamenlijk optrekken om dit kwaad te bestrijden”, zei hij.  Hij nam actief deel aan besprekingen tussen de politie  en militaire leiding over de inzet van de ME. Ook sociale aangelegenheden van de ME’ers trok hij zich aan en niet zelden ging hij in eigen zak om in bepaalde behoeften van de ME te voorzien. Oom René sprak de manschappen regelmatig toe en oriënteerde zich dagelijks op de basis, toen gevestigd op de bovenverdieping van het oude Havenbeheergebouw.

Spanningen tussen politiemannen en militairen pakte hij meestal direct aan en bracht hij ook oplossingen. Mede dankzij zijn inzet ging het steeds beter in de relatie tussen militairen en politieambtenaren. Twee maanden nadat de Suralco plant was stilgelegd en er dus geen de productie was hetgeen ernstige inkomstenderving voor de Staat betekende, sprak Li Fo Sjoe met  de plantmanager van Suralco Moengo over hervatting van de productie. Suralco  ging akkoord maar stelde als voorwaarde: maximale politie beveiliging. Li Fo Sjoe stemde af met oom René, die op zijn beurt alle logistieke- en materiële voorzieningen verzorgde die de ME in staat moest stellen de Suralcoplant te beveiligen. Oom René regelde alles tot in de puntjes. Kort daarna ging Suralco in productie!

Een ander markant moment kwam toen de plaatselijke bevolking van Moengo om meer politie vroeg. De korpschef ging akkoord en weer kwam oom René in met  advies, motivatie, logistiek en materieel zodat op 17 november 1987 een  halve peloton jonge politieambtenaren naar Moengo werd gedirigeerd één week voor de verkiezingen van 25 november 1987.

Mede dankzij de inspecteur van politie René A. Getrouw was het overheidsgezag in Moengo hersteld, de openbare orde en veiligheid gegarandeerd, Suralco had de productie hervat, en de relatie tussen leger en politie was op top niveau. Oom René heeft de  M.E. ondersteund tot de dag dat zij ophield te bestaan op 1 oktober 1988. “Oom René bedankt voor uw bijdrage aan de staatsveiligheid.
Moge uw ziel in vrede rusten.”

Mark Karg
Advertenties