4 van de 17 partijen hebben geen fouten op kandidatenlijsten
18 Apr 2020, 00:01
foto
De bijeenkomst van het hoofdbureau Paramaribo. Voorzitter van het hoofdstembureau, Mike Nerkust, deelt mee wat de bevindingen zijn. (Foto: René Gompers)


Van de 17 partijen die aan de verkiezingen meedoen, zijn er slechts vier in Paramaribo die geen problemen hebben met hun kandidatenlijsten. Bij de NDP, De Nieuwe Wind, HVB en DOE is alles in orde. Van de overige partijen zijn er in totaal 36 kandidaten geschrapt van lijsten. De partijen kunnen tussen 18 en 20 april in beroep bij de president.

De organisaties  zijn vrijdagmorgen geïnformeerd op een openbare zitting bij het districtscommissariaat van Paramaribo Noordoost. Op 9 april hebben de partijen hun kandidatenlijsten ingediend. Van de 20 die zich hadden aangemeld voor de verkiezingen van 25 mei bij het Centraal Hoofdstembureau mochten achttien meedoen. Uiteindelijk hebben 17 hun lijsten met kandidaten ingediend bij de verschillende hoofdstembureaus, die deze hebben getoetst. 

Er zijn kandidaten op DNA-, RR- en DR-niveau afgevoerd van de verschillende lijsten. Bij de SDU zijn 10 en de VVD 6 van de lijst geschrapt in Paramaribo. Bij PALU zijn er 4 van de lijst gehaald. Bij de NPS, DA’91, A20, PL, PRO en SPA elk 2. Bij de lijsten van de VHP, BEP, ABOP en Strei! is er elk 1 kandidaat van de lijst afgevoerd.  

Er zijn verschillende redenen aangegeven voor het schrappen. Sommigen komen voor op lijsten van andere partijen. Enkelen waren nog geen 21 jaar bij de kandidaatstelling op 9 april. Een deel heeft geen bewilligingsverklaring ingediend. Anderen hebben bepaalde documenten niet ingediend. Enkelen zijn buiten hun district gekandideerd. Een DNA-kandidaat woont nog geen twee jaar in Paramaribo. 

Partijen kunnen tot en met 20 april in beroep gaan bij de president, deelt secretaris Shaiesta Nabibaks van het hoofdstembureau mee. “Pas nadat de president besloten heeft, kunnen de stembiljetten gedrukt worden. Hij heeft tussen 21 en 28 april de ruimte om te beslissen. Op 29 april vindt dan de loting plaats. Aan de hand daarvan wordt bepaald welke plek een partij krijgt op het stembiljet.” De lotingen worden in alle districten apart gehouden. 

René Gompers
Advertenties