Brazilië: Bolsonaro ontslaat minister van Volksgezondheid
17 Apr 2020, 14:30
foto
Luiz Henrique Mandetta had eerder deze week al aangekondigd dat hij tegen vrijdag zou zijn ontslagen. (Getty Images)


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft het gehad van zijn minister van Volksgezondheid en zijn maatregelen in verband met het nieuwe coronavirus. Bolsonaro heeft de minister ontslagen nadat hij met hem in botsing was gekomen over de manier waarop hij het nieuwe coronavirus moest bestrijden. Het staatshoofd heeft de deelstaten opnieuw opgeroepen om een einde te maken aan de thuisbevelen die volgens hem de economie schaden.

Enkele wereldleiders hebben meer gedaan dan Bolsonaro om de pandemie, die bijna 2.000 Brazilianen heeft gedood, te bagatelliseren. Hij noemde het virus 'een beetje griep' en bekritiseerde gouverneurs omdat ze beperkingen oplegden die werden ondersteund door gezondheidsdeskundigen en de populaire vertrekkende minister, Luiz Henrique Mandetta.

In televisiereacties die in verschillende grote steden met veel dreunende protesten gepaard ging, zei Bolsonaro dat Mandetta de noodzaak om banen te beschermen niet volledig waardeerde. Hij riep opnieuw op tot hervatting van de activiteiten in Brazilië, de grootste economie van Latijns-Amerika. "We moeten weer normaal worden, niet zo snel mogelijk, maar we moeten wat flexibiliteit krijgen," zei Bolsonaro. De regering kan de armen niet veel langer noodhulp verlenen, zei hij.

Het geschil in de hoogste regionen van de Braziliaanse politiek valt samen met verschillende landen die debatteren over wanneer en hoe het leven weer normaal zou moeten worden na de blokkades van het coronavirus, die naar verwachting de wereldeconomie in een recessie zullen brengen.

Gouverneurs in de Verenigde Staten hebben regionale coalities gevormd om te beginnen met het overwegen van plannen voor het heropenen van hun economieën. Hierdoor is wrijving ontstaan met de Amerikaanse president Donald Trump, een bondgenoot van Bolsonaro, die wil dat de afsluitingen sneller worden opgeheven. Maar hoewel er tekenen zijn dat de uitbraak een hoogtepunt heeft bereikt in de Verenigde Staten, zijn medische experts het erover eens dat een piek in Brazilië nog weken verwijderd is en dat het te vroeg is om een ​​einde te maken aan de sociale afstand.

"Ik denk niet dat we een piek in de groei van het virus achter de rug hebben. Het gezondheidssysteem is nog steeds niet voorbereid op een versnelling van de uitbraak", waarschuwde Mandetta in zijn laatste opmerkingen bij het ministerie.

Nieuwe minister belooft geen ommekeer
Terwijl Bolsonaro scherpe kritiek had op de shutdowns, bood het ministerie van Volksgezondheid onder Mandetta begeleiding ter ondersteuning van de maatregelen voor sociale distantiëring. Mandetta's dagelijkse briefings waren ook in tegenspraak met Bolsonaro's lof voor onbewezen medicamenten.

De inkomende minister Nelson Teich, die op een persconferentie werd gevraagd naar het standpunt van het ministerie nu hij de leiding had, zei dat er geen 'plotselinge veranderingen' in het beleid zullen zijn. Hij voegde er echter aan toe: "Er is een volledige afstemming tussen mij en de president."

Teich, die een oncologiegroep oprichtte die in 2015 aan United Healthcare werd verkocht, mist de politieke ervaring van zijn voorganger, een voormalig wetgever die boven Bolsonaro begon uit te steken. Bolsonaro's populariteit is afgenomen en hij wordt geconfronteerd met nachtelijke protesten van Brazilianen die uit hun ramen op potten slaan over zijn behandeling van de uitbraak.

Naast het dagelijkse 20.30 uur protest op donderdag, begonnen mensen ook spontaan te slaan met kookgerei toen Bolsonaro het ontslag van Mandetta aankondigde.

Het antwoord van het ministerie van Volksgezondheid op de epidemie werd door 76% van de ondervraagde Brazilianen door enquêteur Datafolha beoordeeld als "goed" of "geweldig". Slechts 33% van de ondervraagden gaf Bolsonaro dezelfde beoordeling.

Senator Major Olimpio, de voormalige rechterhand van Bolsonaro in het Congres, prees Mandetta voor het vasthouden aan wetenschappelijke principes in de volksgezondheidscrisis en drong er bij de nieuwe minister op aan de noodzaak van isolatiemaatregelen te verdedigen.

"Teich heeft de sociale afstand verdedigd. Als hij hierin blijft doorgaan, zal hij serieuze problemen hebben met president Bolsonaro en zal hij niet eens 30 dagen in functie blijven, of hij zal zijn diploma moeten opbreken en de hele wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap tegenspreken," zei de rechtse senator in een video gepost op sociale media.

De verspreiding van het coronavirus in Brazilië is versneld tot 30.425 bevestigde gevallen, waarbij ongeveer 200 dodelijke slachtoffers per dag het dodental op donderdag op 1.924 brachten, volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. Het dodental in Brazilië is het hoogste in Latijns-Amerika.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April