Ecuador: Enorme toename dodental in april
17 Apr 2020, 10:24
foto
Kartonnen doodskisten zijn verdeeld te midden van een groot aantal doden in Ecuador. (Getty Images)


Het officiële dodental van Ecuador is 403, maar nieuwe cijfers uit één provincie suggereren dat duizenden zijn omgekomen. De regering zei dat in de provincie Guayas in de eerste twee weken van april 6.700 mensen zijn omgekomen, veel meer dan de gebruikelijke 1.000 doden daar in dezelfde periode.

Guayas is de thuisbasis van Guayaquil - de grootste stad van het land en het deel van het land dat het zwaarst is getroffen door Covid-19. Op beelden van de BBC is te zien dat bewoners gedwongen waren tot vijf dagen lang lichamen in hun huizen op te slaan. Ze zeiden dat de autoriteiten de enorme stijging van de sterfgevallen niet hadden kunnen bijbenen, waarbij lijken in lakens in gezinswoningen en zelfs op straat achterbleven.

De autoriteiten zijn vorige week begonnen met de distributie van duizenden kartonnen doodskisten in Guayaquil. Er werd ook een speciale hulplijn opgezet voor gezinnen die hulp nodig hadden om een lijk uit hun huis te verwijderen.

Jorge Wated, het hoofd van een politie-eenheid die is opgericht om het probleem aan te pakken, zei eerder deze week dat 771 lichamen waren verwijderd uit huizen in de stad. Volgens cijfers van de regering zijn sinds begin maart 14.561 mensen om het leven gekomen in de provincie Guayas. De provincie heeft normaal gesproken gemiddeld 2.000 doden per maand.

Ecuador heeft als geheel 8.225 bevestigde gevallen van coronavirus gehad, volgens Johns Hopkins University, hoewel een gebrek aan wijdverspreide tests betekent dat dit waarschijnlijk een aanzienlijke onderrekening is.

De vicepresident van Ecuador, Otto Sonnenholzer, verontschuldigde zich eerder deze maand bij de natie voor de trage reactie van de regering op de pandemie. "We hebben beelden gezien die nooit hadden mogen gebeuren, en als ambtenaar bied ik mijn excuses aan", zei Sonnenholzer.

Guayaquil is dichtbevolkt en heeft een hoge mate van armoede - wat betekent dat veel inwoners in de buurt wonen zonder het vermogen om regelmatig hun handen te wassen of afstand te nemen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April