Trump ontvouwt plan voor gefaseerde heropening staten
17 Apr 2020, 04:41
foto
President Donald Trump staat te trappelen om de deelstaten te heropenen. (Getty Images)


Terwijl Covid-19 zich blijft verspreiden over de Verenigde Staten (VS), heeft president Donald Trump gouverneurs richtlijnen gegeven voor het heropenen van staatseconomieën in de komende maanden. Het richtsnoer biedt criteria zoals een afname van twee weken in "covid-achtige" gevallen en het opzetten van een robuust testprogramma.

Trump beloofde gouverneurs dat ze het proces zelf zouden regelen, met hulp van de federale regering. De VS heeft 654.301 bevestigde gevallen en 32.186 sterfgevallen als gevolg van het virus. Trump heeft gesuggereerd dat sommige deelstaten deze maand zouden kunnen heropenen. In zijn dagelijkse briefing op donderdag verklaarde president Trump "het volgende front in onze oorlog - Amerika weer te openen".

"Amerika wil open zijn en Amerikanen willen open zijn", zei hij. "Een landelijke stopzetting is geen duurzame langetermijnoplossing." Hij zei dat een langdurige afsluiting het risico met zich meebracht voor de volksgezondheid. Hij waarschuwde voor een 'sterke stijging' van drugsmisbruik, alcoholmisbruik, hartaandoeningen en andere 'fysieke en mentale' problemen.

Trump vertelde verslaggevers dat gezonde burgers weer aan het werk zouden kunnen "als de omstandigheden dit toelaten". Hij zei dat de Amerikanen een beroep zouden blijven doen op maatregelen om de sociale afstand te bewaren en thuis te blijven als ze ziek zijn. Hij stelde dat het heropenen van de Amerikaanse economie "stap voor stap" zou gebeuren, maar hij riep de gouverneurs op om "heel, heel snel te handelen, afhankelijk van wat ze willen doen".

Het 18 pagina's tellende richtsnoer van de administratie beschrijft drie fasen om de staatseconomieën te heropenen, waarbij elke fase minimaal 14 dagen duurt. Volgens een kopie van het document zouden sommige regio's op zijn vroegst na een evaluatieperiode van een maand weer normaal kunnen worden. Op plaatsen waar er meer infecties zijn of waar de aantallen beginnen te stijgen, kan het langer duren.

Tijdens het telefoontje van donderdag zei Trump tegen gouverneurs: "Je gaat je eigen pad kiezen." Hij voegde eraan toe: "Jij gaat het doen, we gaan je helpen". Trump ging verder met: "We zullen naast je staan ​​en we zullen ons land open krijgen en het laten werken en onze mensen willen aan het werk."

De president heeft de afgelopen dagen ruzie gemaakt met gouverneurs over het tijdstip van versoepeling van beperkingen en heropening van bedrijven. Hij heeft nu toegegeven dat zijn bevoegdheden beperkt zijn tot het uitgeven van richtlijnen.

Vicepresident Mike Pence, voorzitter van de taskforce voor het coronavirus van het Witte Huis, zei woensdag dat 24% van de provincies in de VS geen gevallen van coronavirus heeft gemeld. Hij voegde eraan toe dat de helft van de deelstaten minder dan 2.500 gevallen heeft.

De coördinator van de coronavirus-taskforce van het Witte Huis, Dr. Deborah Birx, vertelde donderdag tijdens de briefing dat naarmate de deelstaten de drie fasen doormaakten, steeds meer werknemers stapsgewijs weer aan het werk konden. Fase drie zou het "nieuwe normale" zijn en zou nog steeds suggesties bevatten dat kwetsbare mensen drukke ruimtes moeten vermijden.

Andere mensen zouden in het openbaar kunnen vergaderen, maar moeten zich nog steeds houden aan fysieke afstand, voegde ze eraan toe. Dr. Birx suggereerde dat sportscholen bijvoorbeeld zouden kunnen openen "als ze zich houden aan strikte richtlijnen voor sociale afstand".

De regering-Trump had eerder 1 mei als een mogelijke datum uitgetekend om de natie te heropenen. Trump zei woensdag dat sommige deelstaten mogelijk eerder kunnen heropenen. Sommige gezondheidsdeskundigen en staatsgouverneurs hebben echter gewaarschuwd voor een te snelle heropening van de economie.

Dr. Anthony Fauci, de beste expert van de regering op het gebied van infectieziekten, vertelde dinsdag aan persbureau AP dat 1 mei "een beetje overdreven optimistisch" was voor veel delen van het land, aangezien er een sterk test- en traceersysteem nodig zou zijn, voordat de sociale afstandsmaatregelen zouden worden opgeheven.

Reactie Amerikaanse gouverneurs
De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, zei donderdag dat zijn deelstaat tot 15 mei blijft onder het bevel van thuisblijven. Ambtenaren in de deelstaat, het epicentrum van de uitbraak in de VS, zeggen dat de situatie deze week tekenen van stabilisatie vertoont, hoewel er nog steeds dagelijks honderden doden vallen.

De gouverneurs van Michigan, Ohio, Wisconsin, Minnesota, Illinois, Indiana en Kentucky hebben aangekondigd samen te zullen werken om de regio te heropenen. "We erkennen dat onze economieën allemaal van elkaar afhankelijk zijn, en we moeten samenwerken om ze veilig te heropenen, zodat hardwerkende mensen weer aan het werk kunnen en bedrijven weer op de been kunnen komen", zeiden ze donderdag in een verklaring.

Er werd geen tijdschema aangeboden, maar de gouverneurs zeiden dat ze van plan waren de sectoren van de economie geleidelijk te openen. In Michigan, waar meer dan 1.700 doden zijn gevallen als gevolg van het virus, was er kritiek tegen de strikte lockdown-maatregelen van gouverneur Gretchen Whitmer. Bewoners gingen woensdag de straat op nadat de gouverneur had aangekondigd dat het thuisverblijf zou worden verlengd.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April