Brandweer bezig met blussen brand Paramaribo-noord
17 Apr 2020, 00:56
foto
Een enorme rookontwikkeling in Paramaribo noord. Mensen hebben tot in het zuiden en westen last van de rook. (Beeld: René Gompers)


Er is alweer een brand op het verkavelingsproject bij Greenview Lake te Paramaribo-Noord. Al enkele dagen heeft een deel van de samenleving last van de rookontwikkeling. De rook verspreidt zich heel ver, tot in het zuiden en westen. De brandweer is al twee dagen bezig in het gebied, deelt brandweercommandant Radjen Jakhari mee aan Starnieuws. Een ploeg gaat 's avonds doortrekken. 

“Het is bijna dezelfde situatie als vorig jaar,” legt Jakhari uit. “We zijn aan het blussen. Er is een humuslaag, die smeult op dit moment. Dat zorgt voor een enorme rookontwikkeling. De wind speelt daarbij een grote rol. De brandweer is ter plekke, we gaan doortrekken. Af en toe krijg je een situatie waarbij het vuur weer ontsteekt.” 



Net als vorig jaar zijn er veel klachten van omwonenden en andere delen van de samenleving. Men maakt zich zorgen om vooral baby's, ouderen en mensen die ademhalingsproblemen hebben. Het coronavirus vormt een extra uitdaging. Mensen kunnen ook niet uit huis om een frisse neus te halen door de lockdown in de avonduren. Daarnaast zijn er ook veel mensen die huisvuil en gras verbranden. 

Of het vuur opzettelijk is aangestoken, is onduidelijk geeft Jakhari aan. “We hebben de melding gehad, we hebben niemand betrapt,” deelt hij mee. Het gebied dat in brand staat, is uitgestrekt. Het staat pal naast de bouwrijpe plekken van het verkavelingsproject. “Er is natuurlijk ook groen dat in brand staat, maar het grootste probleem is de humuslaag,” benadrukt Jakhari. “Het brandt aan de onderste laag en boven krijg je de rookontwikkeling.” 

René Gompers
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April