Staatsolie blikt tevreden terug op 2019
16 Apr 2020, 20:34
foto


De jaarrekening 2019 van Staatsolie is door de algemene vergadering van aandeelhouders donderdag goedgekeurd. Het bedrijf heeft het boekjaar afgesloten met een geconsolideerde bruto-omzet van US$ 500 miljoen. De winst vóór aftrek van de belastingen bedroeg US$ 180 miljoen. Aan de staatskas is US$ 172 miljoen bijgedragen, meldt Staatsolie. 
 
De eerste olievondst in blok 58 door partners Apache Corporation en Total S.A. in het laatste kwartaal 2019 en de voorbereidingen voor het onder beheer nemen van de Afobakadam en -waterkrachtcentrale zijn enkele mijlpalen. De hoogtepunten van 2019 in cijfers: 
• De bruto-omzet van Staatsolie en zijn dochterbedrijven bedroeg US$ 500 miljoen (2018: US$ 506 miljoen).  
• Het resultaat vóór aftrek van interest, belastingen, amortisatie en afschrijvingen steeg naar US$ 368 miljoen (2018: US$ 353 miljoen). 
• De winst vóór belastingen was US$ 180 miljoen (2018: US$ 149 miljoen). 
• De gemiddelde referentieprijs voor onze olie, Saramacca Crude, was US$ 54 per vat (2018: US$ 61 per vat).  
• Het aandeel van 25% in de Merian goudmijn (Newmont Suriname) droeg US$ 101 miljoen bij aan ons resultaat vóór aftrek van interest, belastingen, amortisatie en afschrijvingen (2018: US$ 92 miljoen). De totale productie van de Merianmijn was 524.000 ounce goud.  
• De bijdrage aan de staatskas in de vorm van belastingen, dividend en royalty’s, bedroeg US$ 172 miljoen (2018: US$ 150 miljoen).  
 
In januari dit jaar maakten Apache en Total hun vondst, Maka-1 Central, in Blok 58 in het Surinaams zeegebied bekend. Deze boring heeft eind 2019 plaatsgevonden. Intussen is er een tweede vondst, Sapakara-1 West. Blok 58 heeft ruim vijftig veelbelovende locaties en de verwachting is dat de komende jaren meerdere vondsten gedaan zullen worden. Het Nearshore Drilling Project (NSD) is in 2019 afgerond. Er zijn zes exploratieputten geboord in het nearshore, het zeegebied voor de kust met een waterdiepte tot dertig meter. In vier putten zijn oliesporen aangetroffen, wat de potentie van het gebied bevestigd. Hoewel er geen commerciële olievondsten zijn gedaan, is de verzamelde geologische informatie en zijn de opgedane ervaringen waardevol voor toekomstige exploratieactiviteiten in het ondiep zeegebied. In 2019 is het Offshore directoraat ingesteld om Staatsolies activiteiten in de nearshore en offshore te coördineren. Brian Glover is per 14 januari in dienst getreden als Offshore Deputy Director.  
 
Op 1 januari 2020 kwamen de Afobakadam en -waterkrachtcentrale in handen van Suriname. De regering plaatste deze voor het land belangrijke energiebron onder beheer van Staatsolie. Zowel de faciliteiten als het personeel werden door overgenomen. In voorbereiding hiertoe stelde Staatsolie in 2019 het directoraat Power & Renewables in. Eddy Fränkel kreeg als Deputy Director Power & Renewables de leiding over dit directoraat. Dochterbedrijf Staatsolie Power Company Suriname (SPCS), waarin Afobaka en de thermische centrale te Tout Lui Faut zijn ondergebracht, wekt 75% van de elektriciteit van Suriname op. In 2019 produceerde de centrale van SPCS ruim 518.000 megawattuur (MWh), 18% meer dan in 2018. Hiervan is 433.000 MWh geleverd aan de staat en ongeveer 85.000 MWh aan de Staatsolie raffinaderij. De Afobakakrachtcentrale heeft een capaciteit van 189 MW. Door lage waterstanden in het stuwmeer kan ongeveer 55% van de capaciteit worden benut. Er zijn plannen om door omleiding van de Tapanahonirivier meer water in het stuwmeer te krijgen en hiermee de benutting naar 88% op te voeren.  
 
Olieproductie en -reserves 
In 2019 bedroeg de olieproductie 6,05 miljoen vaten Saramacca Crude, iets meer dan het jaardoel van zes miljoen vaten. Er zijn 126 nieuwe productiebronnen bij geboord. Alles is gericht op het veiligstellen van de productie voor nog eens 20 tot 25 jaar en het blijven voorzien van de raffinaderij van ruwe olie. Dit betekent dat geproduceerde hoeveelheden uit het reservoir moeten worden aangevuld. Dit gebeurt op twee manieren. Ten eerste worden verschillende moderne technieken toegepast om meer olie uit de bestaande bronnen te halen dan mogelijk is op de conventionele manier. Ten tweede wordt via boringen de grens van de huidige velden verlegd. Deze inspanningen hebben bijgedragen tot de aanzienlijke toevoeging van 20,7 miljoen vaten olie aan de reserves. De hoogste toevoeging van de afgelopen zeven jaar. De bewezen reserves per 31 december 2019 worden geschat op 89 miljoen vaten.  

De raffinaderij produceerde 2,77 miljoen vaten ultra low sulphur diesel en gasoline. Een ongeplande productiestop van drie weken zorgde ervoor dat het jaardoel van 2,94 miljoen niet werd gerealiseerd. De raffinaderij moest uit bedrijf worden genomen vanwege vervanging van een katalysator in de dieselfabriek. Verschillende verbeteringen in het proces hebben ervoor gezorgd dat in het vierde kwartaal van 2019 de productie van diesel en gasoline constant boven 10.000 vaten per dag bleef. In 2019 zijn de voorbereidingen voor de grote geplande onderhoudsbeurt van de raffinaderij in 2020 geïntensifieerd. Deze onderhoudsbeurt zal ervoor zorgen dat de installaties voor de komen vier tot vijf jaren bedrijfszeker blijven.  
 
De invoering van de nieuwe regels per 1 januari 2020 voor scheepsbrandstof door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) hadden voor Staatsolie positieve effecten. Deze regels schrijven voor dat zeeschepen alleen brandstof met een zwavelpercentage van minder dan 0,5% mogen gebruiken. Daarom is Staatsolie in het vierde kwartaal van 2019 overgestapt naar de New York Harbor 1% S (zwavel) Fuel Oil als referentie voor de Saramacca Crude. Dit betekende een hogere gemiddelde prijs.  Ook introduceerden wij onze eigen laagzwavelige brandstof (Very Low Sulfur Fuel Oil, VLSFO). Met deze brandstof konden wij de internationale markt voor scheepsbrandstof op gaan, wat een positief effect had op onze verkoopmarges. Staatsolies dochterbedrijf GOw2 slaagde erin om in een zeer competitieve omgeving een groei van 29 naar 31% marktaandeel te realiseren. De hogere afzet in 2019 vergeleken met 2018, kwam hoofdzakelijk tot stand vanwege leveringen aan de luchtvaart en verkoop van smeermiddelen. In 2019 sloot GOw2 leveringscontracten af voor vliegtuigbrandstof met Associated Energy Group en Copa Airlines.   
 
Maatschappelijke betrokkenheid 
Staatsolie heeft in 2019 zijn maatschappelijke betrokkenheid getoond met de ondersteuning van verschillende projecten, voornamelijk in gebieden waar wij bedrijfsactiviteiten ontplooien. Er is hoofdzakelijk geïnvesteerd in de ontwikkeling van jongeren, mensen met een beperking en het milieu. Via de Stichting Staatsolie Foundation for Community Development worden duurzame maatschappelijke projecten ondersteund. 

In 2019 is door Staatsolie en de Staatsolie Foundation US$ 748.000 besteed. Via de productiedelingscontracten met de bedrijven actief in de offshore zorgt Staatsolie ervoor dat onze gemeenschappen ook worden ondersteund. Jaarlijks stellen deze bedrijven in totaal US$ 1,5 miljoen dollar beschikbaar voor maatschappelijke initiatieven. Via onze joint-venture in de Merian goudmijn, draagt Staatsolie 25% bij aan gemeenschapsprojecten die door Newmont worden gefinancierd, dit voor een bedrag van ongeveer US$ 300.000.  
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April