Japan verklaart landelijke noodtoestand
16 Apr 2020, 22:39
foto
De Japanse premier Shinzo Abe (m) verklaart een landelijke noodtoestand tijdens een speciale ontmoeting met medische experts. (Getty Images)


In Japan is de landelijke noodtoestand uitgeroepen door de verergering van het coronavirus in het land. De actie stelt regionale regeringen in staat om mensen aan te sporen binnen te blijven, maar zonder bestraffende maatregelen of juridische kracht. De noodtoestand blijft van kracht tot 6 mei. Japan heeft meer dan 9.000 infecties en bijna 200 doden door het coronavirus geregistreerd.

Premier Shinzo Abe had eerder in zeven regio's een noodtoestand van een maand uitgeroepen. Tijdens een speciale bijeenkomst van medische experts zei Abe: "Gebieden waar een noodtoestand moet worden uitgevoerd, zullen worden uitgebreid van de zeven prefecturen tot alle prefecturen."

Naarmate het aantal infecties in Japan is toegenomen, is de kritiek op de reactie van Abe luider geworden. Uit een peiling blijkt dat 75% van de mensen denkt dat het te lang heeft geduurd voordat de premier de noodtoestand in Tokio had afgekondigd.

Na een recente piek in zaken in de hoofdstad Tokio, waarschuwden experts dat de medische noodvoorzieningen van de stad onder druk zouden kunnen instorten. Ambtenaren in Tokio hebben er ook bij mensen op aangedrongen om vanuit huis te werken.

Nadat de eerste noodtoestand op 8 april in werking was getreden, riep een aantal andere regionale gouverneurs op om de maatregelen uit te breiden tot hun gebieden. Ze zeiden dat het aantal gevallen toenam en dat hun medische voorzieningen overweldigd werden.

De twee spoedeisende medische verenigingen in Japan hebben ook een gezamenlijke verklaring afgegeven waarin ze waarschuwden dat ze "de ineenstorting van het medische noodsysteem al voelden".

En de burgemeester van Osaka riep mensen op om hun regenjassen te doneren, zodat ze konden worden gebruikt als persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor gezondheidswerkers die volgens hem gedwongen werden PBM's van vuilniszakken te maken.

Uitbraak Japan
Ondanks dat de eerste zaak meer dan drie maanden geleden werd geregistreerd, test Japan nog steeds slechts een klein percentage van de bevolking, meldt de BBC-correspondent in Tokio, Rupert Wingfield-Hayes.

In tegenstelling tot Zuid-Korea - dat zijn uitbraak grotendeels onder controle heeft gebracht door  een programma van grootschalige tests - zei de Japanse regering dat het uitvoeren van wijdverbreide tests een "verspilling van middelen" was. Het ministerie van Volksgezondheid vreest dat ziekenhuizen overweldigd kunnen worden door mensen die positief testen, maar alleen milde symptomen hebben.

Testen worden ook beheerd door lokale gezondheidscentra, niet op het niveau van de nationale overheid - en sommige van deze lokale centra zijn niet uitgerust om tests op grote schaal uit te voeren. Hokkaido werd de eerste regio in Japan die eind februari de noodtoestand afkondigde vanwege het coronavirus en op 19 maart de noodtoestand ophief. Het werd deze week echter opnieuw opgelegd vanwege een tweede golf van infecties.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April