VS: Guyana heeft "nu meer dan ooit" regering nodig
16 Apr 2020, 18:36
foto
Ambassadeur Michael Kozak, waarnemend adjunct-minister voor aangelegenheden op het Westelijk Halfrond van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.


Washington blijft de ontwikkelingen in Guyana op de voet volgen. Ambassadeur Michael Kozal, waarnemend adjunct minister van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei in zijn laatste verklaring over de verkiezingscrisis dat Washington achter de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) staat voor een geloofwaardige hertelling van alle stemmen. In Guyana zijn op 2 maart 2020 algemene en regionale verkiezingen gehouden, maar het resultaat is door een aantal perikelen nog niet bekend. Het Hooggerechtshof heeft een landelijke hertelling bevolen.

"Het is zes weken geleden dat er in Guyana verkiezingen werden gehouden zonder resultaat. De VS staat achter de OAS en dringt er bij Gecom (Guyana Elections Commission) op aan zo snel mogelijk een hertelling uit te voeren." Kozak vervolgde op zijn officiele Twitter-account: "Guyanese burgers hebben een regering nodig die meer dan ooit is gekozen op basis van een geloofwaardige telling van hun stemmen."

De Amerikaanse regering heeft via haar ambassadeur in Guyana, Riyad Insanally, op 26 maart haar harde standpunt herhaald dat zij geen enkele regering zal accepteren die wordt ingezworen op verkeerde verkiezingsresultaten. Washington blijft volhouden dat het proces-verbaal de verkiezingen in Guyana heeft ontsierd. Het heeft opgeroepen tot een nationale hertelling die president David Granger had geïnitieerd onder toezicht van de Caricom.

Kozak had op 6 maart erop aangedrongen dat geen enkele kandidaat moet worden beëdigd totdat de problemen rondom de verklaring van niet-geverifieerde resultaten voor het grootste kiesdistrict van het land zijn opgelost. Internationale regeringen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Europese Unie, samen met waarnemers van het Gemenebest, de OAS, de EU en Caricom hebben allemaal gezegd dat als de verificatie van kiesdistrict vier niet is voltooid, het resultaat van de verkiezingen niet geloofwaardig zullen zijn.

Details hertelling onduidelijk
Inmiddels heeft het Hooggerechtshof opgedragen de landelijke stemmen opnieuw te tellen. De Guyanese Verkiezingscommissie is nu de details van een nationale hertelling aan het bespreken.

Keith Lowenfield, de Chief Elections Officer, had aanvankelijk voorgesteld om op drie werkstations te tellen, waarbij voor elke stembus twee uur was afgetrokken. Er moeten 2.339 stembussen worden geteld. Maar omdat er opschudding is ontstaan over de tijd die de hertelling in beslag zou nemen, heeft Lowenfield nu voorgesteld om de telling op vijf werkplekken te laten plaatsvinden. Hij heeft echter niet aangegeven hoeveel dagen dat zal duren.

Sase Gunraj, een commissielid van de oppositiepartij, heeft voorgesteld om in 20 werkstations te tellen. Vincent Alexander van de regerende APNU+AFC heeft dan weer acht werkstations voorgesteld.

APNU + AFC-commissarissen staan ​​erop dat het meer moet zijn dan het tellen van de uitgebrachte stemmen. Ze willen dat het grootste deel van het hele proces van  de verkiezingsdag wordt herhaald. Dat zou betekenen dat de lijst van kiezers voor elk stembureau moet worden gecontroleerd om te zien hoeveel namen zijn gemarkeerd als stemmers. Als er bijvoorbeeld 10 namen zijn gemarkeerd, zitten er dan slechts 10 stembiljetten in de doos? Zijn er stembiljetten vernietigd? Waren er ongeldige stembiljetten? Waren de ongeldige stembiljetten echt ongeldige stembiljetten? En wat als er onregelmatigheden worden ontdekt? Wat gebeurt er nu? Ook dat blijft een vraag.

Volgens Alexander is het de bedoeling om de stemmen uit de 10 kiesdistricten gelijktijdig te laten tellen en vervolgens een cumulatief resultaat te laten bepalen. De Commissie komt vandaag bijeen. Het blijft onduidelijk of er een definitieve overeenkomst over de hertelling zou worden gemaakt.
Advertenties