Zuid-Korea: Regeringspartij wint verkiezingen
16 Apr 2020, 15:04
foto
Een vrouw loopt voorbij een rij stemgerechtigden die met mondmaskers op hebben en wachten op hun beurt om te gaan stemmen in Seoul, Zuid-Korea. De voorzorgsmaatregelen moeten de verspreiding van het coronavirus in het voorkomen. (Foto: Reuters)


De regeringspartij van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in behaalde een absolute meerderheid bij de parlementsverkiezingen, zo bleek uit de resultaten van vandaag, donderdag. Het is een overweldigende overwinning die voortkomt uit successen in de inspanningen van het land om het nieuwe coronavirus in bedwang te houden. De verkiezingen werden over de hele wereld gezien als één van de eerste landelijke stemmen sinds het begin van de pandemie.

De autoriteiten hebben strikte veiligheidsmaatregelen genomen. Alle 14.000 stemlokalen werden gedesinfecteerd, de kiezers waren verplicht een masker te dragen, hun temperatuur te laten controleren, handdesinfecterend middel en plastic handschoenen te gebruiken en op veilige afstand van anderen te blijven.

Gedreven door een recordhoge deelname aan de vervroegde stemming tijdens het weekend, was de opkomst 66,2%, hoger dan alle parlementsverkiezingen sinds 1992, aldus de Nationale Verkiezingscommissie. Ongeveer 2.800 coronaviruspatiënten mochten per post of persoonlijk stemmen met behulp van speciale cabines, terwijl meer dan 13.000 in zelfquarantaine hun stem uitbrachten nadat de stembureaus waren gesloten.

De goedkeuringsclassificaties voor Moon en zijn Democratische Partij kregen in februari een zware klap toen de eerste grote uitbraak buiten China Zuid-Korea trof, dat al aan het wankelen was door een stagnerende economie en een reeks binnenlandse politieke schandalen. Maar sindsdien zorgde de grotendeels succesvolle campagne van de regering tegen het virus voor een zegen in populariteit voor Moon en zijn progressieve partij.

Het heersende kamp verzekerde zich van 180 zetels in het 300 leden tellende éénkamerparlement, tegen de huidige 120. De belangrijkste conservatieve oppositiecoalitie behaalde 103 zetels, aldus de Nationale Verkiezingscommissie.

"De mensen hebben onze wanhopige inspanningen om de nationale crisis te overwinnen door de verkiezingen versterkt", zei Moon in een verklaring. Hij bedankte de burgers voor het naleven van de veiligheidsrichtlijnen en de hoge opkomst van de kiezers.

Een functionaris van de Nationale Verkiezingscommissie telt de stemmen die zijn uitgebracht bij de parlementaire verkiezingen in Zuid-Korea. (Foto: Reuters)

Voormalig premier Lee Nak-yon, die de campagne van de regeringspartij leidde, zei in een toespraak op televisie dat de overwinning een "strikt bevel" van de kiezers was om het virus aan te pakken en de economische impact ervan te minimaliseren. Een meerderheid van de regeringspartij in het parlement zal Moon helpen zijn agenda voort te zetten in zijn laatste twee ambtsjaren, inclusief een soepeler begrotingsbeleid gericht op het creëren van banen, een hoger minimumloon en betrokkenheid bij Noord-Korea.

Verlies in Daegu
De Democratische Partij kreeg een boost van het grotere metropoolgebied van Seoul, waar het meer dan 80% van de zetels in beslag nam. Een tegenvaller was in het chique district Gangnam, waar een voormalige Noord-Koreaanse diplomatenoverloper, die de conservatieve hoofdpartij van de oppositie vertegenwoordigde, een wetgever van die al vier termijnen aanzit voor de regeringspartij met een marge van bijna 20% versloeg.

De United Future Party trok ook de regio Daegu en de provincie North Gyeongsang aan, die het zwaarst werd getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Het gebied is al lang een conservatief bolwerk en deskundigen zeggen dat het kiezerssentiment tegen de regering mogelijk verder is aangewakkerd door de aanvankelijke strijd met de golf van corona-gevallen daar. Er ontstond een controverse over de vraag of een lockdown noodzakelijk was.

Zuid-Korea is er grotendeels in geslaagd om zijn epidemie onder controle te krijgen zonder grote verstoringen dankzij een uitgebreide testcampagne en intensieve contacttracering, die lof kregen van de Wereldgezondheidsorganisatie en andere landen.

De Korea Centers for Disease Control and Prevention hebben donderdag 22 nieuwe gevallen van coronavirus gemeld, wat het totaal op 10.613 brengt. Het dagelijkse aantal nieuwe gevallen schommelde de afgelopen week rond de 30, voornamelijk mensen die uit het buitenland kwamen.
Advertenties