Covid-19: Een uitdaging voor studenten in het buitenland
16 Apr 2020, 08:24
foto


We staan voor ongekende tijden in de menselijke geschiedenis en we worden in deze wereld samengebracht door deze vreselijke pandemie die bekend staat als Covid-19. Ik weet zeker dat de meesten van u verschillende niveaus van diverse spanningen voelen of hebben gevoeld. Ik bedoel, we voelen allemaal angst, net als onzekerheid. Het is een emotionele achtbaan en ik deel graag wat er in mijn omgeving, namelijk Uttar Pradesh in India, gebeurt.

Laten we ons ervan bewust zijn dat het virus veel Indiërs heeft getroffen, vooral de migrerende arbeiders die zich voorzien in hun levensonderhoud van een dagloon, evenals andere personen over de hele wereld. Er zijn tot gisteren 11,439 positieve gevallen en 377 doden in India genoteerd. Op 14 april heeft de Indiase premier Narendra Modi de nationale lockdown van de afgelopen drie weken verlengd met nog twee weken, dus tot en met 3 mei 2020.

Het verschil tussen India en andere landen is echter dat er veel mensen zijn in India die in buitengewone armoede leven. De realiteit, de ongelukkige waarheid is dat veel van deze mensen zich ook nergens kunnen afsluiten. Deze mensen wonen vaak in gebieden zonder adequate elektriciteit, zuiver stromend water en onhygiënische sanitaire faciliteiten dat wordt gedeeld door een bepaald aantal huishoudens. Het wordt steeds moeilijker voor deze groep om zich af te sluiten.

Terwijl de pandemie zich uitbreidt, zijn het niet alleen eerder genoemde groep mensen, maar ook buitenlandse studenten die het niet makkelijk hebben en die in risico landen zijn achtergebleven. Ouders en familieleden van zulke studenten zijn in paniek en proberen hun kinderen naar huis te krijgen naarmate de situatie verslechtert.

In het verlengde hiervan deel ik als Surinaamse mijn eigen ervaring gerelateerd aan Covid-19 op mijn campus. Op 15 maart jl. kondigde mijn universiteit, waar ik een Master in Politieke Wetenschappen en Internationale Betrekkingen voltooi, aan dat het de lessen zou opschorten. Meegedeeld werd dat de universiteit zou kunnen heropenen op 22 maart jl., maar dat ging helaas niet door. Omdat ik mijn examens die waren stopgezet niet wilde missen, vond ik het verstandig achter te blijven, zolang onmisbare goederen beschikbaar zijn. Bovendien kan reizen het gevaarlijker maken, dus het was veiliger voor mij om op de campus te blijven.

De faciliteiten van mijn universiteit, zoals de hostels en keukens zijn vanaf die bewuste dag afgesloten. Ik herinner me die dag als een van chaos en weerloosheid, gezien lokale studenten onmiddellijk zijn opgedragen de campus te verlaten. Voor de buitenlandse studenten werd de uitzondering gemaakt om naar keus achter te blijven in hun hostel en zelfvoorzienend te zijn. Het is enerverend geweest, daar de lokale studenten kort terug waren van hun thuis na een vrij lang weekend door de viering van het Holi feest.

Terwijl de pandemie zich uitbreidt, raken ouders van studenten (ook de mijne) steeds bezorgder over het welzijn van hun kinderen en de voortzetting van de opleiding naarmate de situatie verslechtert. Na bijkans een maand komt langzaam het online onderwijssysteem op gang om ervoor te zorgen dat de lessen worden voortgezet, althans gedeeltelijk. Dit om voorbereid te zijn voor de finale examens om het college jaar succesvol af te sluiten. Wanneer en hoe de examens zullen hervatten is op dit moment niet duidelijk.

Een directe invloed zal zijn dat de academische kalender wordt uitgerekt. Indiase onderwijsbureaus vinden dat pauzes aan het einde van het semester, zoals de zomervakantie, ook zouden worden geannuleerd of afgebroken om de verloren tijd in te halen. Als alle andere studenten blijf ik hopen dat de docenten kwalitatief online onderwijs verstrekken in een poging hun toewijding aan de studenten te vervullen.

De uitbraak van het coronavirus zal waarschijnlijk een afschrikwekkend effect hebben, omdat de Covid-19 uitbraak vlak voor het nieuwe academiejaar komt. Hierdoor wordt een drastische verandering verwacht in de keuze van studiebestemmingen vanwege de bezorgdheid van de studenten.

Kortom dwingt spanning tot actie. We dienen ons ervan bewust te zijn dat wanneer er spanning heerst, het alleen een uitnodiging is om het beste van deze tijd te maken. In wezen is het de gelegenheid ons vermogen te verkennen als er een crisis ontstaat. Dan komt het ware karakter in ons naar voren. Uiteindelijk als het normaal leven bedreigd is krijg je te zien hoe (mentaal) sterk je bent. 

Seema Manbodh
Advertenties