Brazilië: Tweede governeur test positief op Covid-19
15 Apr 2020, 22:58
foto
Helder Barbalho, governeur van de Noord-Braziliaanse deelstaat Pará , is besmet met het coronavirus. (Getty Images)


De gouverneur van de Noord-Braziliaanse deelstaat Pará, Helder Barbalho, zegt dat hij positief is getest op het coronavirus. Hij tweette het nieuws kort nadat de gouverneur van de deelstaat Rio, Wilson Witzel, zei dat hij het virus had opgelopen.

Ze riepen de mensen op om de door hun deelstaten opgelegde bewegingsbeperkingen te respecteren om de verspreiding van het virus tegen te gaan. President Jair Bolsonaro heeft kritiek op de blokkering en zegt dat de uitbraak overdreven is.

"Ik vraag je nogmaals om thuis te blijven. Zoals iedereen kan zien, maakt de ziekte voor niemand uitzonderingen en is de besmetting snel", zei gouverneur Witzel in een bericht dat hij op Twitter plaatste. Hij zei dat hij de symptomen had die verband hielden met het coronavirus zoals koorts, keelpijn en reukverlies, maar dat hij zou blijven werken voor de mensen van zijn deelstaat.

De gouverneur en president Bolsonaro zijn in botsing gekomen over hun verschillende benaderingen van de pandemie. De president heeft het virus vergeleken met "een beetje griep" en heeft sociale afstandsmaatregelen bekritiseerd, met het argument dat ze de Braziliaanse economie kapot maken.

Witzel zei dat het verzet van de president tegen richtlijnen van de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie kan worden beschouwd als een "misdaad tegen de menselijkheid". Bolsonaro beschuldigde op zijn beurt de gouverneur van het optreden als een dictator toen Witzel de populaire stranden van Rio in aanloop naar de paasvakantie beval te sluiten.

"Stranden zijn buiten. Er is helemaal geen probleem", zei de president op 2 april. Hoewel de noordelijke deelstaat Pará niet zo zwaar is getroffen als Rio, had gouverneur Barbalho ook een duidelijke boodschap voor de bewoners. Hij droeg een gezichtsmasker en zei: "Degenen die liefhebben, zich bekommeren en degenen die zich zorgen maken, blijven thuis."

Er zijn meer dan 25.000 bevestigde gevallen in Brazilië, maar een studie die maandag is gepubliceerd door een aantal Braziliaanse universiteiten en instituten suggereert dat het land waarschijnlijk 12 keer meer gevallen van coronavirus zal hebben dan het aantal dat door de regering wordt gerapporteerd. Naar schatting wordt slechts 8% van de gevallen officieel gemeld.

Op zondag werd het standbeeld van Christus de Verlosser in Rio verlicht als eerbetoon aan de gezondheidswerkers die de pandemie bestrijden.
Advertenties