Nog geen uitsluitsel over buitenlandse waarnemers (update)
16 Apr 2020, 06:28
foto
OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos


Tot nu toe is er op de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) na geen bevestiging of internationale waarnemers aanwezig zullen zijn bij de komende verkiezingen. Er zijn nog geen bevestigingen van alle organisaties, zegt Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) om een reactie gevraagd aan Starnieuws. De Caricom overweegt nog of er een delegatie zal worden gestuurd. 

Tot nu toe geldt de maatregel dat iedereen die het land binnenkomt, 14 dagen in quarantaine moet. Dit is ook van toepassing op internationale waarnemers. Van Dijk-Silos merkt op dat de waarnemers dan in een heel vroeg stadium reeds in het land moeten zijn om vanaf ongeveer 20 mei te beginnen met de waarneming. Er is hierover overleg geweest met de minister van Buitenlandse Zaken. 

Een andere optie is om ambassades die hier gevestigd zijn, uit te nodigen voor de waarneming. Sommige landen doen dat al tijdens verkiezingen. De OAS zal in dit geval gevraagd worden om een online training te geven. Op die manier weten waarnemers waar ze op moeten letten. Alle waarnemers van het OKB worden ook altijd getraind. 

Van Dijk-Silos merkt op dat het altijd goed is als er internationale waarnemers aanwezig zijn voor de objectiviteit. Hun rapporten worden ook gedeeld met het publiek. In elk geval zal rekening gehouden worden met alle veiligheidsaspecten. De waarnemers van het OKB krijgen ook een veiligheidspakket. 


Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April