BNETS: Onzekerheid maakt dat mensen meer geld pinnen
16 Apr 2020, 10:22
foto


Het gebruik van ATM gasttransacties is in maart 2020 t.o.v. maart 2019 met circa 9% toegenomen en in vergelijking met februari met 3%. Het vermoeden bestaat volgens BNETS directeur Kenneth Hendrison dat mensen meer zijn gaan pinnen vanwege onzekerheid en dus cash in huis willen hebben. Het gemiddelde aantal ATM gasttransacties is 234.000. 

BNETS beschikt momenteel uitsluitend over gast ATM|POS transacties en dus niet over ‘ON-US’ transacties waarbij de kaarthouder pint bij eigen bank, verduidelijkt Hendrison. Ongeveer 60% van alle landelijke ATM|POS transacties is BNETS (gast) transacties. Voor wat betreft het elektronische betalingsverkeer, zegt de directeur dat het aantal POS transacties in maart in vergelijking met de maand ervoor met circa 5% gedropt is en in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met circa 20% is gestegen. 

De afname heeft volgens Hendrison simpelweg te maken met de situatie.  “De sluiting van vele zaken, het advies om thuis te blijven en de partiële lockdown spelen een rol bij de afname van het aantal transacties ten opzichte van vorige maand’ geeft hij aan. De afname is niet te zoeken in de richting van techniek en communicatie, want die zijn volgens hem hierin geen factor. Het is nu haast overall merkwaardig dat klanten worden geweerd in winkels. Ze staan meestal voor de deur en worden op hun verzoek bediend door de winkelier. Dit bemoeilijkt ongetwijfeld het betalen met de pinpas. Volgens Hendrison is betalen met de pinpas, dus een POS transactie overal en voor iedereen nog steeds gratis. Er is volgens hem in de groei van POS transacties wel een afname van circa 10% geconstateerd.

De komst van Uni5pay en Mope wordt niet gemerkt als concurrentie in de branche. Nee absoluut niet zegt Hendrison. “Mope en Uni5Pay zijn zeker geen concurrenten, BNETS is een facilitator in de payment sector in Suriname en ondersteunt innovatieve oplossingen. Met Mope is reeds een samenwerkingsovereenkomst gesloten waardoor het binnenkort mogelijk zal zijn om met je Mope wallet, ongeacht waar je bankiert betalingen te verrichten vanuit je bankrekening. Mope biedt enorme mogelijkheden voor zowel de consument als de Merchant om in een beveiligde omgeving snel betalingen te verrichten. BNETS biedt als organisatie diensten aan de banken/financiële instellingen en staat niet in direct contact met eindgebruikers in het betaallandschap. BNETS heeft thans een verkort nummer geactiveerd 132 waardoor mensen voor eerstelijns vragen over betalingen bij ons terecht kunnen. 

Ala-D Media
Advertenties