Zuid-Koreanen trotseren coronavirus om te stemmen
15 Apr 2020, 11:40
foto
Functionarissen van de Nationale Verkiezingscommissie dragen de stembussen voor de parlementaire verkiezingen naar een telbureau te midden van de uitbraak van het coronavirus in Seoul, Zuid-Korea. (Foto: Reuters)


De regeringspartij van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zal naar verwachting de algemene verkiezing van vandaag winnen, zo bleek uit exit polls. Kiezers met mondmaskers op brengen hun stem uit onder strikte voorzorgsmaatregelen tegen het nieuwe coronavirus.

De verkiezingen worden wereldwijd nauwlettend gevolgd als één van de eerste landelijke stemmen sinds het uitbreken van de epidemie. Het coronavirus heeft voor vertragingen gezorgd op veel andere politieke kalenders.

Een meerderheid van de regeringspartij in het parlement zou Moon helpen zijn agenda in zijn laatste twee ambtsjaren door te drukken, met een losser begrotingsbeleid gericht op het creëren van banen, een hoger minimumloon en betrokkenheid bij Noord-Korea als zijn prioriteiten.

Kiezers bij zo'n 14.000 gedesinfecteerde stembureaus in het hele land moesten maskers dragen, hun temperatuur laten controleren, handdesinfecterend middel en plastic handschoenen gebruiken en op veilige afstand van anderen blijven.

Kiezer Choi Sun-hwa vertelde Reuters dat ze aanvankelijk ongerust was over haar stem vanwege het virus. "Maar nu ik hierheen ben gekomen en het zelf heb gezien, vond ik het goed dat we stemden zoals gepland, en mensen nemen meer voorzorgsmaatregelen om afstand te nemen", zei Choi (56) buiten een stembureau in Seoul.


Het vooruitstrevende kamp van Moon ligt op schema om tot 177 zitplaatsen in het eenkamer tellende parlement met 300 leden veilig te stellen. Volgens conservatieve peilingen van televisienetwerken zal de belangrijkste conservatieve partij maar liefst 131 zetels winnen. De grotendeels succesvolle campagne van Zuid-Korea tegen het coronavirus heeft Moon en zijn partij een onwaarschijnlijke zege opgeleverd.

Even had Zuid-Korea het moeilijk met de eerste grote uitbraak buiten China, maar het is er grotendeels in geslaagd om het onder controle te krijgen zonder grote verstoring dankzij een uitgebreide testcampagne en intensieve contacttracering. De Korea Centers for Disease Control and Prevention hebben woensdag 27 nieuwe gevallen van coronavirus gemeld, wat het totaal op 10.591 brengt. Het dagelijkse aantal gevallen schommelde de afgelopen week rond de 30, de meeste van hen kwamen uit het buitenland. In totaal zijn 229 mensen omgekomen door het coronavirus in Zuid-Korea.

De autoriteiten hebben gewaarschuwd dat de infecties op elk moment kunnen toenemen en hebben op de verkiezingsdag speciale waakzaamheid geëist. De opkomst van 65,1% was hoger dan alle parlementsverkiezingen in de democratische geschiedenis van het land, aldus de Nationale Verkiezingscommissie (NEC).

Een stimulans voor de opkomst kwam door een recordhoge deelname aan de vroege stemming afgelopen weekend, toen ongeveer 27% van de 44 miljoen geregistreerde kiezers stembiljetten uitbrachten. Onder hen waren ongeveer 2.800 coronaviruspatiënten, die van de NEC per speciale stem of per post mochten stemmen.

Meer dan 13.000 personen in zelfquarantaine die zich hadden aangemeld om te stemmen, mochten dit doen nadat de peilingen waren gesloten. Het coronavirus overschaduwde de campagne en dwong kandidaten om maskers te dragen en geen massabijeenkomsten te houden.
Advertenties