Stoppen WHO-financiering leidt tot wereldwijde veroordeling
15 Apr 2020, 09:42
foto
President Donald Trump is not amused door de kritiek op zijn handelen op het coronavirus. (Foto: Reuters)


Het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de financiering van de Wereldgezondheids-
organisatie (WHO) vanwege de behandeling van de coronaviruspandemie stop te zetten, heeft woensdag geleid tot een veroordeling van wereldleiders die opriepen tot samenwerking en eenheid. Trump, die boos reageerde op beschuldigingen dat de reactie van zijn regering op de ergste epidemie in een eeuw lukraak en te traag was, was steeds vijandiger geworden tegenover het VN-agentschap voordat hij de stopzetting op dinsdag aankondigde.

De WHO, die in Genève is gevestigd, had de 'desinformatie' van China over het virus gepromoot die waarschijnlijk tot een grotere uitbraak heeft geleid dan anders zou zijn gebeurd, zei Trump.

De WHO had volgens hem nagelaten geloofwaardige berichten te onderzoeken van bronnen in de Chinese provincie Wuhan, waar het virus in december voor het eerst werd geïdentificeerd. De berichten waarnaar Trump verwijst waren in tegenstrijd met de verslagen van Beijing over de verspreiding en het idee dat de overdracht van mens op mens niet plaatsvond.

"De WHO heeft gefaald in deze basisplicht en moet verantwoordelijk worden gehouden", vertelde Trump dinsdag op een persconferentie van het Witte Huis.

Een Amerikaanse functionaris vertelde persbureau Reuters dat Trump de stap heeft gezet ondanks tegenslag binnen zijn regering, vooral van topgezondheidsadviseurs. Er kwam geen onmiddellijke reactie van de WHO, die al meer dan 1 miljard dollar oproept om operaties tegen de pandemie te financieren.

De Verenigde Staten is de grootste donor van de WHO en heeft in 2019 meer dan US$ 400 miljoen bijgedragen, ongeveer 15% van hun budget.

Wereldwijd zijn volgens een verslag van Reuters bijna 2 miljoen mensen besmet en meer dan 127.000 zijn gestorven sinds de ziekte eind vorig jaar in China opdook. De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, zei dat het niet het moment was om de middelen voor de WHO te verminderen. "Dit is het moment voor eenheid en voor de internationale gemeenschap om in solidariteit samen te werken om dit virus en de verpletterende gevolgen ervan te stoppen", zei hij in een verklaring.

China, dat door de WHO werd geprezen voor zijn acties om de verspreiding van het virus tegen te gaan, drong er woensdag bij de Verenigde Staten op aan zijn verplichtingen jegens de WHO na te komen. "Deze beslissing verzwakt het vermogen van de WHO en schaadt de internationale samenwerking", zei Zhao Lijian, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

EU-hoofd van het buitenlands beleid, Josep Borrell, zei op Twitter: “Ik betreur het Amerikaanse besluit om de financiering aan de WHO op te schorten ten zeerste. Er is geen reden om deze stap te rechtvaardigen op een moment dat hun inspanningen meer dan ooit nodig zijn."

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei dat het niet helpt om de schuld te verdelen. "Het virus kent geen grenzen", zei Maas op Twitter.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zei dat de WHO essentieel is om de pandemie aan te pakken. "In een tijd als deze waarin we informatie moeten delen en we advies nodig hebben waarop we kunnen vertrouwen, heeft de WHO daarin voorzien," zei ze. "We zullen het blijven steunen en blijven bijdragen."
Advertenties