Ook Moody's verlaagt kredietwaardigheid Suriname
15 Apr 2020, 00:02
foto


In navolging van Fitch Rating en Standard & Poor's heeft ook Moody's Surinames kredietwaardigheid omlaag gebracht. Suriname is van B2 naar B3 gedegradeerd. Ook de vooruitzichten zijn van stabiel naar negatief gegaan. Moody's heeft de nieuwe rating dinsdag bekendgemaakt. 

Econoom en oud-bankier Jim Bousaid zegt aan Starnieuws dat het te verwachten was dat deze kredietbeoordelaar ook dezelfde trend zou volgen als de andere twee. Moody’s volgt een iets andere ratingmethode, maar de downgrade en de rating komen overeen met die van Fitch and Standard and Poor's. "Deze beoordeling bevestigt dat het bar slecht gaat met de economie van het land. De regering onderneemt geen stappen om verbetering aan te brengen. Integendeel worden er steeds meer uitgegeven en geleend," stelt Bousaid. 

Moody's voert aan dat de overheidsfinanciën enorm aan het verslechteren is. Het begrotingstekort is groot. De wisselkoers staat eveneens onder druk, terwijl de schulden alleen toegenomen zijn. Bousaid merkt op dat de regering op 26 april US$ 25.4 miljoen moet betalen aan rente voor de Staatsobligatie van US$ 550 miljoen via Oppenheimer. De waarde van deze bond is intussen gedaald tot 41%. In juni moeten aan rente en aflossingen nog eens US$ 23.6 miljoen betaald worden aan de overbruggingslening die via Oppenheimer is genomen. 

Naast de financiële krapte en verminderde inkomsten, zijn er ook extra middelen nodig voor de coronacrisis. Daarbij is een wet aangenomen waarin de regering een noodfonds van SRD 400 miljoen mag instellen. De regering zal extra geld moeten lenen op de lokale markt of monetair financieren. Bousaid merkt op dat er geen ombuiging van het beleid komt, waardoor Suriname steeds lager wordt beoordeeld. Het land zal steeds minder in staat zijn om zijn schulden af te lossen. Internationaal neemt het vertrouwen van investeerders af. 
Advertenties

Saturday 28 January
Friday 27 January
Thursday 26 January
Wednesday 25 January