Shata: Inkomstendaling sector tussen 95 en 100%
14 Apr 2020, 13:39
foto


De Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata) zegt dat de toerismesector een omzetdaling kent van 95 tot 100%. Dit maakt voor velen de kans op overleven klein met als mogelijk gevolg groot verlies aan arbeidsplaatsen. Een groot deel van de leden van Shata moest de activiteiten per 15 maart staken, in opdracht van de regering. Dit heeft tot het gevolg dat de leden geen inkomsten kunnen genereren, en ondanks dat bepaalde maandelijkse kosten zoals huur, lonen, aflossingen e.d. door moeten betalen, terwijl het nog niet bekend is tot wanneer de voorzorgsmaatregelen zullen gelden, zegt de organisatie. 

De toerismesector is geconfronteerd met een aantal uitdagingen, onder andere de effecten vanwege de wereldwijde coronapandemie, de afkondiging van de 'Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren' en de 'Wet Uitzonderingstoestand Covid-19'. De werkgevers proberen zoveel mogelijk hun personeel tegemoet te komen maar dat blijkt moeizaam te gaan aangezien er geen bron van inkomsten is. Shata zal doorgaan met de ontwikkeling van de toeristensector en verwacht daarbij de onvoorwaardelijke ondersteuning van de overheid.  

Shata zegt voorstander te zijn van ordening van het valutaverkeer waarbij eenieder, in het bijzonder haar leden, er beter van wordt. De impact van de 'Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren' op de toerismesector moet dringend geëvalueerd worden. Een toerist kan geen Surinaamse dollars wisselen op de luchthaven. Dat kan alleen bij de bank of cambio’s. Toeristen kunnen dan ook niet vooraf een tour boeken, zonder eerst naar de bank te gaan die na 14.00 uur gesloten is.  

"Wij verwachten dat de overheid blijft communiceren met het bedrijfsleven; wij moeten elkaar helpen om maatregelen te nemen. Wij hebben elkaar nu meer dan ooit hard nodig. Zonder de betrokkenheid en steun van de overheid zal de toerismesector nooit kunnen functioneren (Public Private Partnership - PPP)," stelt de setor. Shata heeft enkele stappen ondernomen om voor de belangen van haar leden op te komen. Zo zijn er bijeenkomsten geweest met onder andere het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. Er is formeel gevraagd om de rest van de toerismesector op dezelfde wijze te behandelen als de casino’s. 

Shata heeft onder de leden een inventarisatie per bedrijf gemaakt van het kostenplaatje per maand en zijn er op basis hiervan oplossingen aangedragen aan minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme. Ook is samen met het bedrijfsleven een platform gestart om te brainstormen hoe de leden door Covid-19 heen te helpen en hoe hierna weer nieuw leven in de bedrijven te blazen. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April